Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Vedci vyvinuli systém umelej inteligencie na plašenie škorcov

Na snímke kŕdeľ škorcov, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Inteligentný systém tvoria okrem samotného plašiča, ktorý používa rôzne druhy zvukov, aj kamery s počítačom. Cieľom je plašiť kŕdle škorcov iba vtedy, keď sa objavia nad vinohradom.

Praha 8. februára (TASR) - Českí vedci z Fakulty elektrotechniky a komunikačných technológií Vysokého učenia technického (VUT) v Brne vyvinuli inteligentný systém plašenia škorcov, ktorý pomáha vinárom zabrániť škodám spôsobovanými náletmi týchto vtákov.

TASR o tom v utorok informovala na základe správy spravodajskej stanice ČT24. Vedúca projektu Eliška Vlachová Hutová uviedla, že o systém má záujem komerčná firma, ktorá ho plánuje vyrábať a predávať.

V súčasnosti sú jedným z najčastejšie využívaných nástrojov na boj so škorcami plynové delá. Aby však vtáky od vinohradov odohnali, musia tieto delá pracovať celý deň a majú aj niekoľko ďalších nevýhod. Jednak ich opakovaný zvuk ruší ľudí v okolí, navyše si na pravidelné rany môžu škorce zvyknúť, a účinnosť sa tak znižuje.

Inteligentný systém tvoria okrem samotného plašiča, ktorý používa rôzne druhy zvukov, aj kamery s počítačom. Cieľom je plašiť kŕdle škorcov iba vtedy, keď sa objavia nad vinohradom.

Kŕdeľ škorcov obecných, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


"Snímame priestor vinohradu i neba nad ním. Kamery fungujú na vopred natrénovaných modeloch; umelej inteligencii sme ukazovali kŕdle škorcov. Hneď ako sa na monitore ukáže kŕdeľ, umelá inteligencia vyhodnotí, že vtáky prileteli, optický detektor vyšle signál plašičovi a ten sa spustí," uviedol výskumník Petr Marcoň.

Plašičom môže byť okrem zvuku plynového dela napríklad aj nahrávka dravcov alebo ultrazvukový signál, ktorý ľudské ucho nepočuje. Zvuky sa výskumníci snažia striedať, pretože škorce sú veľmi inteligentné vtáky a iba jeden druh zvuku ich rýchlo prestane plašiť, uvádza Česká televízia.

Počítač, ktorý dáta vyhodnocuje, je súčasťou kamier; systém sa dá napájať solárnym panelom s batériou alebo elektrinou zo siete. Ovládať ho je možné i vzdialene. Vedci systém vlani testovali na viniciach v obci Bořetice a vo vinárstve Sonberk.

O výrobu a predaj tohto inteligentného systému už prejavila záujem istá komerčná firma. Výskumníci však budú na systéme pracovať ďalej – chcú testovať aj iné spôsoby plašenia, napríklad pomocou lasera, čo sa im zatiaľ príliš neosvedčilo.