Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

Bukový prales v NPR Rožok je najproduktívnejším na Slovensku

Na archívnej snímke národná prírodná rezervácia Rožok. Foto: TASR Michaela Zdražilová

Život pralesa prebieha ako uzavretý cyklus, v ktorom sú zastúpené tri vývojové štádiá tu rastúcich stromov, dorastania, optima a rozpadu.

Ulič 16. júla (TASR) – Bukový prales v Národnej prírodnej rezervácii (NPR) Rožok v katastroch obcí Ulič a Uličské Krivé v Sninskom okrese je výdatným spletencom vzťahov medzi drobnými mikroorganizmami, hubami, vyššími rastlinami a živočíchmi. Jeden z piatich slovenských komponentov komplexu UNESCO prírodného dedičstva Staré bukové lesy a pralesy Karpát a iných regiónov Európy, je zároveň najproduktívnejším bukovým pralesom na Slovensku. Podľa slov Ivety Buraľovej zo Správy Národného parku (NP) Poloniny je tento prastarý les ako vták Fénix, ktorý vzniká sám zo seba už niekoľko tisícročí.

Život pralesa prebieha ako uzavretý cyklus, v ktorom sú zastúpené tri vývojové štádiá tu rastúcich stromov, dorastania, optima a rozpadu. "Smrť tu však necítiť, lebo život tu nikdy neumiera, pod kmeňmi vráskavých starcov klíči nové detstvo. Na území NPR Rožok už žili mnohé generácie stromov. Tvary a scenérie sa tu zmenili už mnohokrát, a napriek tomu tu akoby zastal čas," priblížila.

Bukový prales Rožok podľa Buraľovej predstavuje jednu z najväčších lesníckych, prírodných, krajinotvorných a kultúrnych vzácností. Rovnorodý bukový prales na rozlohe 67,1 hektára (ha) "ohromuje" svojou produkčnou schopnosťou. "Objem hrubiny 1029,42 kubických metrov na hektár, ktorý tu bol v štádiu optima zistený, predstavuje vrchol produkcie zaznamenaný v bukových pralesoch Slovenska," ozrejmila. Hlavnou drevinou v celej NPR Rožok je buk lesný, javor horský sa vyskytuje len ojedinele vo vyšších častiach lokality. Územie, vyhlásené za NPR v roku 1965, má podľa environmentalistky mimoriadny význam najmä pre komplexný prírodovedný výskum, keďže je "unikátnym prírodným laboratóriom".

NPR Rožok je verejnosti prístupná prostredníctvom zeleno značkovaného okružného náučného turistického chodníka. Je stredne náročný, dlhý približne štyri kilometre a je potrebné na ňom rátať s prevýšením 380 metrov. Údaje o prírodných hodnotách územia poskytuje päť zastávok s informačnými tabuľami na jeho trase. Východzím bodom je obec Uličské Krivé. "Pod lokalitou známou pod názvom Hukovo sa stretáva s červeným turistickým chodníkom Ubľa – Nová Sedlica," doplnila Buraľová s tým, že do Uličského Krivého sa dá vrátiť aj po tejto trase. Červený turistický chodník taktiež ponúka možnosť navštíviť susednú dedinu Ulič. Návšteva pralesa Rožok je tiež v ponuke ojedinelého zážitkového festivalu Objavte Poloniny, ktorý sa koná koncom augusta. Sprevádzaná exkurzia povedie atraktívnymi miestami mimo značenej trasy.

Slovenská časť komplexu Starých bukových lesov a pralesov Karpát a iných regiónov Európy s celkovou rozlohou jadrovej zóny približne 4450 hektárov sa nachádza na území Národného parku Poloniny a CHKO Vihorlat. Okrem NPR Rožok ju tvorí Havešová, Stužica – Bukovské vrchy, Udava a Vihorlat.