Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Cenu SAV v oblasti vied o spoločnosti a kultúre si prevzal A. Marés

Na snímke zľava predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík a francúzsky historik, emeritný profesor na Univezité Paris I Panthéon-Sorbonne Antoine Marés počas slávnostného odovzdania Medzinárodnej ceny SAV v Bratislave v utorok 21. septembra 2021. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Marés je vo Francúzsku považovaný za najvýznamnejšiu vedeckú autoritu na dejiny Československa.

Bratislava 21. septembra (TASR) – Medzinárodnú cenu Slovenskej akadémie vied (SAV) v oblasti vied o spoločnosti a kultúre si v utorok v Bratislave prevzal profesor Antoine Marés. Ide o odborníka na dejiny strednej Európy. Pod svojím vedením sústreďuje veľkú skupinu francúzskych vedcov, ktorí sa špecializujú na poznanie súčasnej strednej Európy. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

Marés je vo Francúzsku považovaný za najvýznamnejšiu vedeckú autoritu na dejiny Československa. V súčasnosti je emeritným profesorom na Université Paris 1 Panthéon Sorbonne. Jeho dlhoročná spolupráca so slovenskými historikmi a spoločenskými vedcami tvorí menšiu, no významnú časť jeho vedecko-výskumnej, vedecko-organizačnej a pedagogickej činnosti.

Pražská jar a okupácia Československa vojskami Varšavskej zmluvy v roku 1968 prispeli k tomu, že si za tému dizertačnej práce vybral problematiku z dejín Československa – Československé zahraničné hnutie počas prvej svetovej vojny. Túto problematiku skúmal v roku 1975 na študijnom pobyte v pražských archívoch a cestoval aj na Slovensko. Naučil sa po česky a venoval pozornosť českej aj slovenskej historiografii. Hoci z dlhodobého historického hľadiska vychádzal najmä z poznania dejín českých krajín, venoval pozornosť aj dejinám Slovenska.

Na snímke Antoine Marés - francúzsky historik a emeritný profesor na Univezité Paris I Panthéon-Sorbonne - pózuje pred slávnostným odovzdaním Medzinárodnej ceny SAV v Bratislave v utorok 21. septembra 2021.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Vo funkcii riaditeľa CEFRES v Prahe v rokoch 1998 – 2001 Marés prispel k rozvoju spoločenských vied na Slovensku a slovensko-francúzskych kultúrnych stykov. Spolupracoval so slovenskými historikmi aj na prvej vedeckej konferencii venovanej M. R. Štefánikovi vo Francúzsku v marci 1999. Spolupracoval tiež s Historickým ústavom SAV na zorganizovaní vedeckej konferencie k výročiam takzvaných osmičkových rokov: v roku 2008 a v roku 2018 k vzniku republiky.

Podieľa sa tiež na vedeckej výchove doktorandov či pomáha v štúdiu slovenským doktorandom v odbore história, vyslaným na študijný pobyt v Paríži.