Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia UNESCO a veda

CERN-u bude prvýkrát šéfovať žena, Talianka Fabiola Gianottiová

Fabiola Gianottiová Foto: TASR/AP

V riaditeľskej funkcii Gianottiová nahradí v roku 2016 súčasného riaditeľa, nemeckého fyzika Rolfa-Dietera Heuera, ktorý CERN-u šéfuje od roku 2009.

Ženeva 4. novembra (TASR) - Novou generálnou riaditeľkou Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN) sa stane talianska fyzička Fabiola Gianottiová. Rozhodla o tom dnes na Rada CERN-u na uzavretom zasadnutí.

Fabiola Gianottiová je uznávanou expertkou v odbore časticovej fyziky. Jej mandát vo funkcii generálnej riaditeľky sa začne 1. januára 2016 a potrvá päť rokov. Stane sa vôbec prvou ženou na čele tejto európskej výskumnej organizácie od jej založenia v roku 1954.

O post generálneho riaditeľa sa uchádzali traja kandidáti. Gianottiová zaujala členov rady svojou víziou budúcnosti CERN-u, vynikajúcou znalosťou fungovania organizácie a odboru experimentálnej časticovej fyziky.

V riaditeľskej funkcii Gianottiová nahradí v roku 2016 súčasného riaditeľa, nemeckého fyzika Rolfa-Dietera Heuera, ktorý CERN-u šéfuje od roku 2009.

Gianottiová je členkou mnohých medzinárodných komisií a držiteľkou mnohých prestížnych ocenení. V CERN-e pôsobí od roku 1994. V rokoch 2009-13 bola vedúcou tamojšieho kľúčového experimentu ATLAS, na ktorom sa podieľajú vedci z 38 krajín vrátane Slovenska. Tento post zastávala v období, keď vedci oznámili dlho očakávaný objav Higgsovho bozónu.