Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia UNESCO a veda

Českí vedci budú v Antarktíde opäť skúmať následky klimatickej zmeny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vedúcim vedeckej skupiny je klimatológ Kamil Láska z Geografického ústavu Prírodovedeckej fakulty Masarykovej univerzity.

Praha 15. decembra (TASR) - Skupina ôsmich českých vedcov bude v Antarktíde opäť skúmať následky klimatickej zmeny na tamojšiu prírodu. TASR o tom v utorok informoval Pavel Žára, tlačový hovorca Masarykovej univerzity v Brne, pod ktorej záštitou sa podarilo expedíciu uskutočniť.

Členovia expedície odlietajú z Prahy už 16. decembra. Následne ich čaká povinná dvojtýždňová karanténa v Čile. Pred plánovaným vstupom na územie Antarktídy začiatkom januára sa budú musieť preukázať negatívnym výsledkom testu PCR na koronavírus SARS-CoV-2, po čom bude expedícia pokračovať na českú Mendelovu polárnu stanicu, ktorá sa nachádza pri východnom pobreží Antarktického polostrova.

Tamojšie terénne aktivity Českého antarktického výskumného programu budú súčasťou dlhodobého výskumu dôsledkov klimatickej zmeny na prírodu okrajových častí Antarktídy. Vedúcim vedeckej skupiny je klimatológ Kamil Láska z Geografického ústavu Prírodovedeckej fakulty Masarykovej univerzity.

Vedci sa predovšetkým sústredia na zozbieranie vzoriek zo zhruba dvadsiatich meteorologických staníc v okolí českej základe, ktoré im neskôr pomôžu v rámci ďalšieho výskumu v Česku.

Výskumná skupina sa plánuje do Česka vrátiť v marci. Návrat členov predchádzajúcej expedície však skomplikovala pandémia koronavírusu. Domov sa na jar tohto roka preto dostali až o mesiac neskôr, ako pôvodne plánovali.