Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Českí vedci predstavili neinvazívnu metódu na diagnostiku nádorov

Ilustračné foto Foto: TASR/Jan Peter Kasper, Friedrich-Schiller-Universität Jena

Cieľom skupiny vedcov z Ústavu prístrojovej techniky AV ČR je nahradiť klasickú biopsiu, pri ktorej dochádza ku skutočnému invazívnemu odoberaniu tkaniva z tela, optickou biopsiou.

Praha 6. septembra (TASR) - Českí vedci prišli na novú metódu, pomocou ktorej vedia presnejšie a s minimálnym poškodením diagnostikovať nádory a fibrózy v hlbokých tkaninových štruktúrach tela. Informovala o tom Akadémia vied Českej republiky (AV ČR) v tlačovej správe.

Výsledky výskumu zverejnil vedecký časopis Optica. Cieľom skupiny vedcov z Ústavu prístrojovej techniky AV ČR je nahradiť klasickú biopsiu, pri ktorej dochádza ku skutočnému invazívnemu odoberaniu tkaniva z tela, optickou biopsiou.

Pri tej je ochorenia možné diagnostikovať z informácie získanej zobrazovaním priamo vo vnútri tela zavedením miniatúrneho endoskopu. Takéto vyšetrenie vedie len k minimálnemu poškodeniu okolo tkaniva.

Vedci implementovali optické vlákna s hrúbkou ľudského vlasu do svalového tkaniva. Diagnostiku tak môžu vykonať priamo v tele, bez nutnosti odberu tkaniva ako pri klasickej biopsii.

Metóda je založená na interakcií svetla s biologickými molekulami, pri čom hrá veľkú úlohu polarizácia fotónov. Umožňuje tak zobraziť a vzájomne odlíšiť rôzne časti tkaniva vo vnútri tela s vysokým rozlíšením.

"Aj keď väčšina našich aplikácii mieri do neurovied, nelineárne zobrazovacie metódy sme na zoznam našich cieľov zaradili predovšetkým kvôli ich obrovskému potenciálu v zdravotníctve," uviedol Tomáš Čižmár, vedúci vedeckej skupiny Komplexnej fotoniky AV ČR.

Súčasné metódy používané na diagnostiku nádorov ako napríklad röntgen, výpočtový tomograf (CT) či ultrazvuk tiež poskytujú neinvazívny pohľad do tkaniva. V porovnaní s novou metódou vedcov z AV ČR však neponúkajú toľko detailných informácii, ktoré sú potrebné na stanovenie presnejšej diagnózy.