Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia UNESCO a veda

D. LASEK: Máme šancu, aby bol región SR, Poľska a Ukrajiny významný

Na snímke primátor mesta Bardejov Boris Hanuščak (vľavo), uprostred štátny tajomník Ministerstva športu a cestovného ruchu Poľska Dawid Lasek a štátny tajomník Ministerstva dopravy a výstavby SR Peter Ďurček po tlačovej konferencii pri príležitosti medzinárodnej konferencie pod patronátom UNESCO na tému Využitie možnosti značky UNESCO na rozvoj najmenej rozvinutých regiónov a zamestnanosti v oblasti turizmu a ochrany prírody 5. mája 2017 v Bardejove. Foto: TASR/Milan Kapusta

Štátny tajomník Ministerstva športu a cestovného ruchu Poľska dúfa, že cestovný ruch a oblasť turizmu môžu byť do budúcna šancou, aby mladí ľudia ostali tam, kde sa narodili.

Bardejov 5. mája (TASR) - Región východného Slovenska, Poľska a Ukrajiny má šancu stať sa o desať rokov významnou destináciou. V rámci dnešnej konferencie pod názvom Benefits Beyond Inscription: Využitie značky UNESCO pre rozvoj trvalo udržateľného cestovného ruchu v regiónoch strednej Európy, ktorá sa koná za účasti približne 250 odborníkov v Bardejovských Kúpeľoch, to povedal štátny tajomník poľského Ministerstva športu a cestovného ruchu Dawid Lasek.

"Myslím si, že na východe v Poľsku i na Slovensku máme rovnaké problémy. Keď som odchádzal pred 20 rokmi z Jaroslavu, môjho rodného mesta, do Krakova na štúdium, tak to mesto malo 50.000 obyvateľov, teraz má asi 35.000. Znamená to, že mladí ľudia z východu odchádzajú, lebo nemajú prácu," skonštatoval Lasek.

Dúfa, že cestovný ruch a oblasť turizmu môžu byť do budúcna šancou, aby mladí ľudia ostali tam, kde sa narodili. "Ide o to, aby sme udržiavali tradíciu a zachovávali to, čo nám zanechali naši predkovia," vysvetlil.

Poľská vláda je podľa jeho slov orientovaná na stredoeurópsku spoluprácu. "Chceme tu viac investovať a byť aktívni. Či už v rámci V4, alebo bilaterálnych kontaktov so Slovenskou republikou. Chceme tiež podporovať Karpatský dohovor, aby bol viac efektívnejší a úspešný pre nás všetkých. Ide o to, že musíme bojovať o turistov zo sveta. Dúfam, že stredná Európa z pohľadu na bezpečnosť a bohatstvo, ktoré máme v Bardejove, aj v Poľsku a na Ukrajine, tak máme šancu, aby to o desať rokov bola významná destinácia," zdôraznil Lasek.

"Spolu ako karpatské krajiny môžeme v Bruseli viac získať. Môžeme urobiť stratégiu, program a byť ako makroregión viac úspešní v rámci európskych politík," doplnil s tým, že so štátnym tajomníkom Ministerstva dopravy a výstavby SR Petrom Ďurčekom už majú bilaterálne plány.