Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Daimler vyzýva vládu, aby umožnila testovanie autonómnych vozidiel

Sídlo nemeckého koncernu DaimlerChrysler v Stuttgarte Foto: TASR/AP

Nemecká vláda by podľa Dietera Zetscheho, šéfa automobilky Daimler, mala ešte v tomto roku schváliť legislatívu, ktorá umožní testovanie autonómnych vozidiel na nemeckých cestách.

Berlín/Detroit 16. januára (TASR) - Nemecká vláda by podľa Dietera Zetscheho, šéfa automobilky Daimler, mala ešte v tomto roku schváliť legislatívu, ktorá umožní testovanie autonómnych vozidiel na nemeckých cestách. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nemecké automobilky zatiaľ môžu tieto testy vykonávať iba v USA. Ak Berlín nezareaguje, Zetsche sa obáva, že to nemeckému automobilovému priemyslu prinesie obrovské nevýhody.

Daimler sa považuje za pioniera vo vývoji autonómnych vozidiel, ktoré dokážu jazdiť bez vodiča za volantom. V Nemecku môžu povolenia na testovacie jazdy vydávať jednotlivé spolkové krajiny, Zetsche však uprednostňuje celonárodnú reguláciu, aby pri testovaní bolo možné prekračovať ich hranice. Koncern v lete 2013 otestoval autonómnu triedu S na základe povolenia Bádenska-Württemberska, toto povolenie však platí iba v obmedzenej oblasti.

Zetsche nepovažuje za veľký problém medializovaný projekt internetového gigantu Google, ktorý chce do roku 2020 uviesť na trh malé vozidlo bez volantu a pedálov. Jeho prototyp predstavil v minulom roku. "Autá sú pre Google len prostriedkom na získavanie dát. To je ich obchodný model, nie je ním výroba vozidiel," povedal šéf Daimleru. Naproti tomu automobilka nechce obchodovať s údajmi, ktoré autonómne vozidlá získajú.