Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Desať rozhovorov, desať výziev. Slovenskí vedci predstavujú novú knihu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Chceme ukázať, že máme na Slovensku vedcov, ktorí sa vyrovnajú svetovej konkurencii a venujú sa zaujímavému a dôležitému výskumu, priblížila autorka knihy Andrea Settey Hajdúchová.

Bratislava 11. februára (TASR) - Desať rozhovorov s desiatimi vedcami naznačuje, kam smeruje vývoj a výskum v jednotlivých oblastiach. Centrum vedecko-technických informácií (CVTI) SR vydáva publikáciu 10-10-10. TASR o tom informovala Eva Vašková z komunikačného oddelenia CVTI SR.

"Myšlienka pozrieť sa na výzvy, ktorým čelia slovenskí vedci, vznikla v CVTI SR v rámci projektu zameraného na popularizáciu vedy," povedala autorka knihy Andrea Settey Hajdúchová. Kniha vznikala počas roka 2021, v období prebiehajúcej pandémie. "V čase, keď v spoločnosti viac ako inokedy rezonovala potreba podporiť dôveru vo vedu a vedcov," konkretizovala. Podľa jej slov majú rozhovory poskytnúť čitateľom obraz o tom, aké aktuálne problémy riešia vedci v jednotlivých oblastiach. A tiež kam nás ako ľudstvo môže v horizonte približne desať rokov posunúť zdolanie týchto výziev, či naopak prehlbovanie problémov.

"Chceme ukázať, že máme na Slovensku vedcov, ktorí sa vyrovnajú svetovej konkurencii a venujú sa zaujímavému a dôležitému výskumu. Zároveň nezostávame 'na povrchu', ale spoločne s respondentmi sa na tému pozeráme širšie a hlbšie, aj z pohľadu minulých skúseností, aktuálnych trendov a budúceho vývoja," doplnila autorka. Na Settey Hajdúchovú zapôsobilo, že popri výsledkoch, patentoch, objavoch či vynálezoch, ktoré za jednotlivými vedcami v tejto knihe stoja, všetci vo svojej práci riešia aj otázky etiky, vedeckej integrity, zodpovednosti voči spoločnosti, ľudstvu či dokonca planéte.

"Záujemcovia si môžu knihu prečítať či stiahnuť vo formátoch PDF a EPUB prostredníctvom odkazov na webovej stránke portálu CVTI SR – Veda na dosah. Samostatne bude kniha nepredajná," uzavrela Andrea Putalová, riaditeľka Národného centra pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti CVTI SR.