Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

Do vesmíru poletí druhý slovenský satelit, projekt zastrešuje LF TUKE

Na snímke budova Technickej univerzity Košice (TUKE) v Košiciach 21. septembra 2020. Foto: TASR - František Iván

Nový satelit skonštruovaný na Slovensku má názov GRBAlpha a je medzinárodným projektom. Má tvar kocky s rozmermi 10x10x10 centimetrov.

Košice 4. februára (TASR) – Na jar tohto roka by mal začať okolo Zeme obiehať v poradí druhý slovenský satelit. Do vesmíru ho v marci alebo apríli vynesie ruská raketa z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. "Presný termín štartu ešte bude určený v závislosti na postupe prípravných prác," uviedol pre TASR koordinátor projektu na Leteckej fakulte Technickej univerzity Košice (LF TUKE) Miroslav Šmelko.

Nový satelit skonštruovaný na Slovensku má názov GRBAlpha a je medzinárodným projektom. Má tvar kocky s rozmermi 10x10x10 centimetrov. Aktuálne sa nachádza v Moskve v rámci prípravy na let do vesmíru.

"Prioritnou úlohou satelitu je podpora rádioamatérskej činnosti a propagácia Slovenskej republiky v zahraničí. Pre potreby rádioamatérov je na satelite umiestnená vysielačka pracujúca na dvoch frekvenčných pásmach. Vysielať bude pravidelný maják s volacou značkou satelitu v Morseovej abecede a základnú telemetriu v digitálnom formáte. Taktiež bude pre rádioamatérov poskytovať funkciu retranslátora, vďaka ktorému budú môcť navzájom komunikovať rádiostanice mimo priameho rádiového dosahu," priblížil funkciu družice Šmelko.

Súčasťou projektu je aj vedecký experiment, ktorého návrh a stavbu koordinoval astrofyzik Norbert Werner. Cieľom je overiť nové možnosti sledovania gravitačných vĺn pomocou detekcie gama zábleskov na orbite Zeme. "Ak nám táto misia potvrdí funkčnosť navrhnutého experimentu, bude možné ho umiestniť na ďalšie nanosatelity a vytvoriť tak flotilu týchto detektorov na rôznych orbitách. Výsledkom by malo byť zameranie miesta vzniku gravitačnej vlny v kozme, čo by bol významný príspevok pre svetovú astrofyziku," doplnil Šmelko.

Vývoj družice a jeho vedeckého nákladu prebiehal v medzinárodnom kolektíve v SR, Maďarsku a Japonsku. Oficiálne projekt zastrešuje LF TUKE, ktorá figuruje ako prevádzkovateľ, satelit tak poletí pod slovenskou vlajkou. Do kozmu ho vynesie raketa Sojuz 2-1a Fregat, ktorá ponesie ako hlavný náklad juhokórejský satelit určený pre optické pozorovanie Zeme. V najbližších dňoch je plánovaná integrácia GRBAlpha do vypúšťacieho kontajnera.

LF TUKE dosiahla s projektom GRBAlpha v roku 2019 druhé miesto v súťaži o vypustenie nanosatelitu, ktorú vyhlásila Medzinárodná astronautická federácia (IAF) v spolupráci s ruskou firmou GK Launch Services. Fakulta tak dosiahla zľavu 75 percent z trhovej ceny štartu. Zvyšných 25 percent, čo predstavuje 15.000 dolárov, získala formou sponzorských darov.

Podľa dekana LF TUKE Stanislava Szaba je projekt družice ďalším potvrdením dlhoročnej tradície a potenciálu fakulty v oblasti leteckých a kozmických technológií. "Úspešná realizácia tohto projektu vytvorila našim študentom reálne možnosti podieľať sa na vedeckom výskume s využitím moderných technológií z oblasti leteckého a kozmického sektoru a zároveň tým najlepším spôsobom propagovať perspektívnosť nášho nového študijného programu Letecká a kozmická technika," uviedol.

Na realizácii satelitu sa podieľali okrem LF TUKE firmy Spacemanic a Needronix, Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (SOSA) a Slovenská technická univerzita (STU). Vedeckú časť misie vedie výskumná skupina na univerzite Loránda Eötvösa v Budapešti, detektor gama žiarenia sa vyvíjal v Konkolyho observatóriu v Maďarsku v spolupráci s japonskými univerzitami v Hirošime a Nagoji.

Prvou slovenskou družicou bola skCube, ktorá obieha okolo Zeme od roku 2017. Slovenská republika sa v tom čase stala 78. krajinou, ktorá vlastnými silami postavila a vyslala do vesmíru satelit. GRBAlpha obsahuje z veľkej časti technológie vyvinuté počas misie skCUBE.