Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Dvojica vedcov zo Slovenskej akadémie vied získala 220.000 eur

Na archívnej snímke vchod do areálu Slovenskej akadémie vied (SAV) na Dúbravskej ceste v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovensko pritom spomedzi krajín Európskej únie patrí medzi krajiny s najslabšou úspešnosťou v získavaní ERC grantov.

Bratislava 27. januára (TASR) - Vedci Martin Venhart z Fyzikálneho ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) a Miroslav Baláž z Biomedicínskeho centra SAV z Nadačného fondu Nadácie Eset pre podporu vedy získali každý po 110.000 eur. Dokopy 220.000 eur rozdelí nadácia vedcom, ktorí ju využijú pri žiadosti o európske ERC granty.

Európska rada pre výskum udeľuje granty špičkovým vedcom v paneurópskom priestore na ich prelomové výskumné projekty. ERC granty sa pohybujú v rozpätí medzi 1,5 až 3,5 milióna eur a sú otvorené všetkým vedným odborom.

Slovensko spomedzi krajín Európskej únie patrí medzi krajiny s najslabšou úspešnosťou v získavaní ERC grantov. Tieto granty pritom predstavujú pre vedcov, inštitúcie, v ktorých pôsobia, a aj pre celé krajiny príležitosť prehlbovať svoj výskum a vývoj. "Rozhodli sme sa podporiť perspektívnych slovenských uchádzačov o ERC granty s cieľom realizácie ich prelomového výskumu na Slovensku. Mrzí nás, že ako krajina v získavaní grantov z prestížnych európskych schém, akou je ERC, tak veľmi zaostávame. Túto podporu preto vnímame aj ako inšpiráciu pre nastavenie systémovej pomoci pre vedcov pôsobiacich v slovenských vedeckých inštitúciách, ako obstáť v medzinárodnej konkurencii," uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Eset Richard Marko.

Nadácia Eset v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií (CVTI) SR koncom roka 2021 vyhlásila aj grantovú výzvu zameranú na individuálny mentoring žiadateľov o prestížny ERC grant. V súčasnosti sa realizuje jej vyhodnotenie.

Na jeseň 2021 založila Nadácia Eset fond pre podporu vedy. Jeho cieľom je podporovať prelomové projekty slovenských vedcov, ktoré môžu prispieť k významným vedeckým výsledkom a zvýšiť ich konkurencieshopnosť v medzinárodnom vedeckom priestore. Fond má ambíciu prepájať individuálnych súkromných donorov, predstaviteľov úspešných firiem, ako aj samotné firmy s vedcami, ktorí pôsobia na Slovensku.