Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Jasovská jaskyňa zaujme kvapľami, stredovekým nápisom či netopiermi

Jasovská jaskyňa. Foto: TASR/František Iván

Jasovská bola prvou jaskyňou na území Slovenska sprístupnenou verejnosti. Stalo sa tak už v roku 1846 a túto udalosť pripomína aj aktuálne vydaná suvenírová eurobankovka s jej zobrazením.

Jasov 21. mája (TASR) - Medzi najvýznamnejšie jaskyne Národného parku (NP) Slovenský kras patrí Jasovská jaskyňa, ktoré sa nachádza na okraji obce Jasov v okrese Košice - okolie. V rámci jaskýň Slovenského a Aggtelekského krasu je súčasťou zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

"Známa je výskytom bohatej kalcitovej sintrovej výplne, pozoruhodnými skalnými tvarmi a vývojom podzemných priestorov, širokým druhovým zastúpením netopierov, viacerými archeologickými nálezmi i zaujímavou históriou. Vďaka 90 až 98 percentnej vlhkosti sa v jej priestoroch uskutočňujú ozdravné speleoklimatické pobyty," uviedla pre TASR hovorkyňa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Kristína Bocková.

Jasovská bola prvou jaskyňou na území Slovenska sprístupnenou verejnosti. Stalo sa tak už v roku 1846 a túto udalosť pripomína aj aktuálne vydaná suvenírová eurobankovka s jej zobrazením.

Podzemný dutinový priestor vytvorili ponorné toky rieky Bodvy v druhohorných triasových vápencoch v piatich vývojových úrovniach. "Pozornosť pútajú pagodovité stalagmity, stalagnáty, kamenné vodopády, bubny, brčká a iné formy," priblížila Bocková.

Jaskyňa je významným zimoviskom netopierov a možno v nej nájsť až 19 z celkového počtu 24 druhov žijúcich na Slovensku. Už v dávnych dobách v jej priestoroch nachádzali útočisko zvieratá, o čom svedčia nálezy kostí jaskynného medveďa a hyeny. Ľudia ju osídlili v mladšej kamennej dobe, krátkodobo možno dokonca ešte skôr.

O tom, že ľudia poznali jaskyňu aj v stredoveku, svedčí unikátny bratrícky nápis v Husitskej sieni z roku 1452. Zaznamenáva víťazstvo vojsk Jana Jiskru z Brandýsa.

"Traduje sa, že jaskyňu - jej horné časti - objavil niektorý z mníchov rádu premonštrátov v Jasove. Prvé zmienky o existencii rádu sa viažu na 12. storočie. Obyvatelia obce i kláštora ju využívali ako útulok," informuje Správa slovenských jaskýň.

Jasovská jaskyňa dosahuje dĺžku 2,8 kilometra a vertikálne rozpätie 55 metrov, sprístupnená časť má 550 metrov. Teplota vzduchu v nej dosahuje 8,8 až 9,4 stupňov Celzia. Jej špecifické ovzdušie sa využíva pri liečbe alergických a astmatických ochorení. Pre verejnosť je prístupná každý deň okrem pondelka, prehliadka trvá približne 45 minút.