Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia UNESCO a veda

ESA presadzuje pre Mesiac vlastné lunárne časové pásmo

Na snímke vidieť mesiac Foto: TASR – Milan Kapusta

Hodiny na Mesiaci "bežia" rýchlejšie ako na Zemi, denne tento rozdiel predstavuje 56 mikrosekúnd.

Mys Canaveral 3. marca (TASR) – V najbližšom období sa pripravuje viac lunárnych misií ako kedykoľvek predtým. Európska vesmírna agentúra (ESA) chce preto pre Mesiac vytvoriť vlastné časové pásmo. TASR informuje v piatok na základe správy agentúry AP a vyjadrení ESA.

O "spoločnom lunárnom referenčnom čase" sa začalo diskutovať počas stretnutia v Holandsku koncom minulého roka, povedal Pietro Giordano, inžinier navigačného systému v ESA. Pôjde o súčasť systému "LunaNet" pre komunikačné a navigačné služby na Mesiaci.

"V súčasnosti sa začína spoločné medzinárodné úsilie na dosiahnutie tohto cieľa," uviedol Giordano. ESA navrhuje, aby čas na Mesiaci stanovovala a kontrolovala jediná organizácia.

Pôjde pritom aj o riešenie špecifických technických otázok. Hodiny na Mesiaci totiž "bežia" rýchlejšie ako na Zemi, denne tento rozdiel predstavuje 56 mikrosekúnd (jedna mikrosekunda je jedna milióntina sekundy - pozn. red.). Situáciu komplikuje aj fakt, že čas plynie iným tempom na mesačnom povrchu ako na jeho obežnej dráhe, uviedla ESA.

Jednotné štandardizované meranie času vo vesmíre je preto dôležité pre navigáciu, tak ako to napríklad vyžadujú systémy GPS či Galileo na Zemi.

"Bude to veľká výzva. V rovníkovej oblasti má každý mesačný deň 29,5 dňa pozemského... pričom celá Zem je len malým modrým kruhom na tmavej oblohe," povedal šéf úradu pre strategické plánovanie ESA Bernhard Hufenbach. "Ak vytvoríme systém pracovného času pre Mesiac, môžeme v tomto smere pokračovať aj pre ďalšie planetárne destinácie."

Misie na Mesiac pripravuje v najbližšom období niekoľko krajín sveta aj súkromných spoločností. V súčasnosti sa lunárne riadia časom tej krajiny, ktorá prevádzkuje konkrétnu sondu alebo kozmickú loď. Medzinárodne akceptované lunárne časové pásmo by uľahčilo vzájomnú spoluprácu.

Ani Medzinárodná vesmírna stanica (ISS) nemá svoje vlastné časové pásmo, používa koordinovaný svetový čas (UTC), ktorý presne určujú atómové hodiny.