Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia UNESCO a veda

EÚ bude mať po Galileovi a Copernicovi tretiu satelitnú konšteláciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európska únia by mala vyčleniť na tento projekt 2,4 miliardy eur.

Brusel 18. novembra (TASR) - Po systémoch Galileo a Copernicus zavedie Európska únia svoju tretiu strategickú satelitnú konšteláciu s názvom IRIS (Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite – Infraštruktúra pre odolnosť, prepojenie a bezpečnosť cez satelit), informuje TASR.

Politickú dohodu o právnom základe pre výstavbu tejto novej infraštruktúry, ktorú dosiahli Európsky parlament, Rada EÚ a Európska komisia, teraz musia Európsky parlament a Rada ešte oficiálne schváliť.

Európska únia by mala vyčleniť na tento projekt 2,4 miliardy eur. Popri tejto sume sa ešte očakávajú peniaze od Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a tiež od súkromných investorov.

Podľa eurokomisára pre vnútorný trh Thierryho Bretona tento projekt posilní postavenie Európskej únie ako "skutočnej vesmírnej veľmoci". Zdôraznil dôležitosť IRIS v "čoraz konkurenčnejšom geostrategickom prostredí", pričom Európska únia musí podľa neho aj vo vesmíre hľadieť na svoje záujmy. Pripomenul dôležitosť vesmírnych technológií pre ekonomiku aj ozbrojené sily.

Ako pokračoval, IRIS sa bude zameriavať na služby pre vlády a ozbrojené zložky, takže si bude vyžadovať prísne bezpečnostné protokoly.

"Satelitné pripojenie z nízkej obežnej dráhy Zeme zároveň umožní Európe poskytovať ultrabezpečnú konektivitu ozbrojeným silám," uviedla v tejto súvislosti vo svojom vyhlásení Európska komisia.

Dodala, že tento bezpečný komunikačný systém umožní Únii zachovať si nezávislosť od tretích krajín. Za účelom bezpečného šifrovania doň bude integrovaná európska kvantová komunikačná infraštruktúra EuroQCI.

IRIS bude pokrývať celú Európu vrátane oblastí, kde teraz nie je dostupný širokopásmový internet, a tiež celú Afriku. Sieť IRIS bude schopná pracovať v súčinnosti s existujúcimi konšteláciami Galileo a Copernicus, aby sa predišlo zahusťovaniu orbitálneho priestoru satelitmi, dodal Breton.