Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia UNESCO a veda

Európsky vesmírny teleskop Euclid odštartoval na svoju misiu

Na snímke raketa Falcon 9 súkromnej spoločnosti SpaceX, ktorá vynesie do vesmíru teleskop Euclid (Euklides), pomenovaný po starogréckom matematikovi Euklidovi z Alexandrie, štartuje z Mysu Canaveral na Floride v sobotu 1. júla 2023. Foto: TASR/AP

Euclid, ktorý je 4,7 metra vysoký a 3,5 metra široký, bude na mapovanie oblohy používať dva vedecké prístroje.

Miami 1. júla (TASR) - Európsky vesmírny teleskop Euclid odštartoval v sobotu na vôbec prvú misiu zameranú na objasnenie dvoch najväčších záhad vesmíru: temnej energie a temnej hmoty. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Teleskop úspešne odštartoval z Mysu Canaveral na Floride o 11.12 h miestneho času (17.12 h SELČ) na palube nosnej rakety Falcon 9 americkej súkromnej spoločnosti SpaceX.

Európska vesmírna agentúra (ESA) bola nútená obrátiť sa na firmu miliardára Elona Muska, aby mohla uskutočniť túto misiu po tom, ako Rusko stiahlo svoje rakety Sojuz v reakcii na sankcie uvalené na Moskvu v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Po mesiac trvajúcej ceste vesmírom sa Euclid pridá k Vesmírnemu ďalekohľadu Jamesa Webba na stabilnom mieste nachádzajúcom sa približne 1,5 milióna kilometrov od Zeme, ktoré sa nazýva druhý libračný bod.

Odtiaľ bude Euclid spracovávať doteraz najväčšiu mapu vesmíru, ktorá bude zahŕňať až dve miliardy galaxií na viac ako tretine oblohy, uvádza AFP.

Vďaka zachyteniu svetla, ktorému trvalo desať miliárd rokov, kým sa dostalo do blízkosti Zeme, mapa ponúkne aj nový pohľad na 13,8 miliardy rokov starú históriu vesmíru.

Vedci dúfajú, že tieto informácie využijú na riešenie problému, ktorý vedúci projektu Giuseppe Racca nazval "kozmickou hanbou" - 95 percent vesmíru je pre ľudstvo stále neznámych.

Predpokladá sa, že približne 70 percent z neho tvorí temná energia, čo je názov pre neznámu silu, ktorá spôsobuje zrýchlené rozpínanie sa vesmíru.

Zhruba 25 percent tvorí temná hmota, o ktorej sa predpokladá, že spája vesmír a tvorí približne 80 percent jeho objemu.

Euclid, ktorý je 4,7 metra vysoký a 3,5 metra široký, bude na mapovanie oblohy používať dva vedecké prístroje.

Jeho kamera pre viditeľné svetlo umožní zmerať tvar galaxií, zatiaľ čo spektrometer a fotometer v blízkej infračervenej oblasti umožní zmerať ich vzdialenosť.

Vedec projektu René Laureijs uviedol, že Euclid bude schopný "surfovať po oblohe a nachádzať exotické objekty", ako sú čierne diery, ktoré Webbov teleskop môže podrobnejšie preskúmať.

Vedci dúfajú, že Euclidove údaje im pomôžu dozvedieť sa viac o vývoji galaxií, čiernych dier a ďalších javov.

Prvé snímky sa očakávajú po začatí vedeckej prevádzky tohto zariadenia v októbri, pričom hlavné zverejnenia údajov sú naplánované na roky 2025, 2027 a 2030.

Misia za 1,4 miliardy eur má trvať do roku 2029, ale ak všetko pôjde podľa plánov, môže trvať aj dlhšie.