Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia UNESCO a veda

Filozofickú knihu roka 2021 napísal pracovník Filozofického ústavu SAV

Na archívne snímke vchod do areálu Slovenskej akadémie vied (SAV) na Dúbravskej ceste v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

Ocenená publikácia je panoramatickou štúdiou o hlbokom vplyve nemeckého filozofa Georga Wilhelma Friedricha Hegela na 19. storočie.

Bratislava 1. februára (TASR) - Asociácia amerických vydavateľov predstavila víťazov 46. ročníka medzinárodnej súťaže PROSE Awards, ktorá oceňuje najlepšie vedecké práce publikované v roku 2021. Víťazom v kategórii Filozofia sa stal Jon Stewart z Filozofického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) s publikáciou Hegel's Century: Alienation and Recognition in a Time of Revolution. Je to vôbec prvýkrát, keď pracovník niektorej z organizácií SAV získal toto ocenenie. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

"S pokorou považujem toto ocenenie za cenné uznanie môjho výskumu, ale musím sa oň podeliť so všetkými, ktorí mi láskavo pomáhali a podporovali ma na úrovni vedenia SAV a môjho ústavu. Bez nich by moja kniha nikdy nevznikla," skonštatoval Stewart. Porota zložená z 24 odborníkov v tomto ročníku posudzovala viac ako 560 príspevkov a vybrala 106 finalistov. Z nich určila 39 víťazov jednotlivých kategórií, ktorí sa môžu uchádzať aj o ďalšiu úroveň ocenenia PROSE – Award for Excellence.

Ocenená publikácia je panoramatickou štúdiou o hlbokom vplyve nemeckého filozofa Georga Wilhelma Friedricha Hegela na 19. storočie. Autor v nej odhaľuje, ako toto storočie prispelo k širším dejinám filozofie. Ukazuje, ako sa Hegelove pojmy odcudzenie a uznanie stali ústrednými motívmi myslenia tejto doby, ako sa preniesli do náboženstva, politiky, literatúry a drámy a ako vytvorili bohatý a všadeprítomný kultúrny fenomén, ktorý možno nazvať "Hegelovým storočím". Recenzenti a kritici toto dielo odporúčajú ako povinné čítanie pre historikov ideí, ako aj filozofie, postgraduálnych študentov aj výskumníkov v týchto oblastiach.

Stewart je americký filozof a historik filozofie. Študoval v Kalifornskej univerzite, pôsobil na viacerých vedeckých pracoviskách, medzi inými aj v Katolíckej univerzite v Leuvene, v Humboldtovej univerzite v Berlíne alebo v Radcliffe Institute for Advanced Study v Harvardovej univerzite. Od roku 2018 pôsobí ako vedecký pracovník vo Filozofickom ústave SAV.