Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia UNESCO a veda

Novinka vo Francúzsku: Traktory poháňa metán z kravského hnoja

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Plyn, ktorý miestni farmári používajú ako palivo, je biologický zemný plyn (NGV) – ide v podstate o metán, ktorý je čistejší a lacnejší než nafta.

Périgueux 28. februára (TASR) - Poľnohospodári vo francúzskom departemente Dordogne začali ako palivo do traktorov používať metán extrahovaný z kravského hnoja, v rámci snáh o prechod na obnoviteľné druhy energie. V utorok to uviedla agentúra AFP, informuje TASR.

Novú technológiu vymysleli na jednej z miestnych fariem. V blízkosti kravína sú v zemi zabudované dve zberné nádrže, v ktorých sa zachytáva metán z kravského hnoja, moču a slamy. K zásobníkom je pripojená plniaca stanica s platobným terminálom.

Plyn, ktorý miestni farmári používajú ako palivo, je biologický zemný plyn (NGV) – ide v podstate o metán, ktorý je čistejší a lacnejší než nafta. Práve pre takýto druh paliva vyvinula taliansko-americká firma New Holland nový typ traktora, ktorý bol uvedený na trh len vlani.

Vlastník farmy s plniacou stanicou na NGV z kravského hnoja Bertrand Guerin dúfa, že jeho novú technológiu by mohli časom začať využívať i v Británii a Holandsku, kde sú vozidlá jazdiace na zemný plyn bežnejším javom.

Plniaca stanica v departemente Dordogne je súčasťou novej siete poľnohospodárskych zariadení vyrábajúcich metán s názvom Biogaz de France. Farmári sa však obávajú, že by im túto technológiu mohli prebrať veľké energetické spoločnosti ako Engie či TotalEnergies, ktoré sa tiež snažia prejsť na šetrnejšie zdroje energie a obmedziť fosílne palivá.

"Tento sektor by mali vyvíjať poľnohospodári," podotkol Guerin.

Agentúra AFP pripomína, že metán dokáže prispieť ku globálnemu otepľovaniu omnoho viac než oxid uhličitý. Práve metán z dobytčieho hnoja tvorí až polovicu emisií francúzskeho agrárneho sektora.