Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia UNESCO a veda

POKLAD Z VESMÍRU: Múzeum v Paríži vystaví kúsky meteoritu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Najväčší kus váži 175 gramov a zvonka je zväčša pokrytý tmavou vrstvou.

Paríž 31. mája (TASR) - Národné prírodopisné múzeum (MNHN) v Paríži plánuje od štvrtka vystaviť niekoľko kusov meteoritu, ktorý nedávno dopadol na severe krajiny. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry DPA.

Najväčší kus váži 175 gramov a zvonka je zväčša pokrytý tmavou vrstvou. Časti meteoritu budú pridané do zbierky s názvom "Poklady Zeme" v novej vitríne.

Toto nebeské teleso, ktoré údajne vzniklo v rovnakom čase ako slnečná sústava pred približne 4,6 miliardami rokov, dopadlo v polovici februára neďaleko mesta Dieppe v Normandii.

O niekoľko dní neskôr našli vedci a amatérski nadšenci prvé kusy. Celkovo narazili na približne tucet kúskov meteoritu.

Podľa predstaviteľov MNHN bol dopad meteoritu zriedkavým javom, pretože vedci objavili tento objekt s veľkosťou približne jeden meter len niekoľko hodín pred jeho nárazom.

Meteorit je teleso, ktoré vznikne po dopade meteoroidu na Zem alebo na iné kozmické teleso s pevným povrchom. Meteoroid je relatívne malý fragment v slnečnej sústave. Po jeho vstupe do zemskej atmosféry dochádza k svetelnému úkazu, ktorý sa nazýva meteor. Ak nejaká časť meteoru vydrží celú cestu dolu na zemský povrch, nazýva sa meteorit.

MNHN bolo oficiálne založené v roku 1793 počas Francúzskej revolúcie. Jeho základy však spočívajú už v staršej Kráľovskej botanickej záhrade založenej kráľom Ľudovítom XIII. v roku 1635.