Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia UNESCO a veda

Fyzici z UK odprezentujú výsledky na konferencii o výskume vesmíru

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na konferencii sa očakáva účasť približne 500 vedcov z celého sveta.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Fyzici z Univerzity Komenského (UK) v Bratislave budú predstavovať svoje vedecké výsledky na jednej z najdôležitejších konferencií v oblasti výskumu vesmíru. Konferencia sa uskutoční vo Viedni od 28. augusta do 1. septembra. TASR o tom informovali z Organizačného výboru konferencie.

Hlavným zameraním konferencie s názvom International Conference on Topics in Astroparticle and Underground Physics - TAUP 2023 je tmavá hmota vesmíru a výskum fundamentálnych vlastností neutrín. "Tmavá hmota vesmíru, ktorá bola prvýkrát formulovaná pred takmer 100 rokmi, je stále považovaná za jednu z veľkých záhad modernej fyziky," uviedli z výboru.

Po prvýkrát bola konferencia zorganizovaná v roku 1989 a odvtedy sa koná každé dva roky na rôznych miestach sveta. Jej organizátormi sú Ústav fyziky vysokých energií Rakúskej akadémie vied (HEPHY), Viedenská univerzita, Technická univerzita vo Viedni, Univerzita v Innsbrucku a UK v Bratislave.

Na konferencii sa očakáva účasť približne 500 vedcov z celého sveta. Slovenskí fyzici z UK sa plánujú venovať prezentácii svojich výsledkov v oblasti teórie neutrínových oscilácií, procesu bezneutrínovej dvojitej beta premeny jadier, detekcie astrofyzikálnych neutrín pomocou neutrínových teleskopov a na rozvoj urýchľovačových metód na kontrolu rádiočistoty materiálov pre ultra-senzitívne experimenty v podzemných laboratóriách.