Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia UNESCO a veda

H. Kanďárová zo SAV bola ocenená za prínos v oblasti toxikológie

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Kanďárová si prevzala ocenenie na toxikologickom kongrese, kde vystúpila s prednáškou o význame tkanivového inžinierstva a využití rekonštituovaných 3D modelov ľudských tkanív v toxikológii.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Toxikologička Helena Kanďárová z Centra experimentálnej medicíny Slovenskej akadémie vied (CEM SAV) získala cenu Eurotox Award Lecture. Ocenenie udeľuje Federácia európskych toxikológov a toxikologických spoločností Eurotox vedcom, ktorí svojím úsilím prispeli do výskumu v oblasti toxikológie liečiv či chemických látok. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

Kanďárová získala ocenenie za príspevok v oblasti validácie a implementácie alternatívnych metód, nazývaných aj NAMs (New Approach Methodologies), ktoré využívajú inovatívne prístupy, bez nutnosti testovania na zvieratách. "Získanie ceny je pre mňa veľkou cťou. Verím, že moja cesta bude inšpiráciou pre mladých nádejných vedcov, ktorí chcú prispieť k bezpečnejšiemu testovaniu chemických látok a predísť pritom zbytočnému testovaniu na zvieratách všade tam, kde už vedecký pokrok umožňuje použiť alternatívy," uviedla Kanďárová.

Práca a znalosti vedkyne majú medzinárodný dosah. Na Slovensku vedie laboratórium európskej siete testovacích laboratórií SK-NETVAL, je členkou niekoľkých medzinárodných pracovných skupín. Zastáva funkciu prezidentky Európskej spoločnosti pre toxikológiu in vitro, najväčšieho európskeho združenia zoskupujúceho odborníkov v oblasti NAMs, využívajúcich in vitro a in silico metódy na hodnotenie bezpečnosti a mechanizmu účinkov látok.

Kanďárová si prevzala ocenenie na medzinárodnom toxikologickom kongrese, kde vystúpila s prednáškou o význame tkanivového inžinierstva a využití rekonštituovaných 3D modelov ľudských tkanív v toxikológii.