Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

V. HUDÁK: Podpora úrovne výskumu a vývoja v SR je behom na dlhú trať

Vazil Hudák Foto: TASR

Spoločnosti zaoberajúce sa vedou, výskumom a vývojom reagovali na tzv. superodpočet zo základu dane podľa štátneho tajomníka Ministerstva financií prevažne pozitívne.

Bratislava 28. mája (TASR) - Podpora úrovne výskumu a vývoja v SR je 'behom na dlhú trať'. "Slovensko je však na dobrej ceste, aby sme v priebehu niekoľkých rokov ukázali, že sme sa posunuli v príslušnom rebríčku v rámci EÚ alebo v celosvetovom meradle niekde ďalej," uviedol dnes pre TASR štátny tajomník Ministerstva financií SR Vazil Hudák po stretnutí R&D Survey 2015 venovanom podpore výskumu a vývoja a organizovanom spoločnosťou Deloitte.

Spoločnosti zaoberajúce sa vedou, výskumom a vývojom reagovali na tzv. superodpočet zo základu dane podľa neho prevažne pozitívne. "Čo je vnímané kriticky, je nastavenie 25-% hodnoty ako príliš nízke. Sú očakávania, že po tzv. testovacej fáze podpory sa hodnota zvýši na úroveň minimálne 50 %, respektíve až na 100 % možnosti odpisov," poznamenal.

Pripomenul zároveň, že ďalším výrazným aspektom podpory inovácií a výskumu v SR bude legislatíva týkajúca sa podpory tzv. startupov. Dotknuté subjekty však očakávajú, ako bude presne nastavený príslušný systém podpory a aké oblasti finančnej podpory bude mať.