Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

J. Baláž sa stal riadnym členom Medzinárodnej astronautickej akadémie

Na snímke je Ing.Ján Baláž, PhD. pri záverečných prácach na detektore energetických neutrálnych atómov pred jeho kalibráciou v Štokholme. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

IAA združuje popredných svetových odborníkov v základnom výskume, kozmickom inžinierstve, kozmickej biomedicíne a spoločenských vedách.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Vesmírny konštruktér Ján Baláž z Ústavu experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied (SAV) sa stal riadnym členom Medzinárodnej astronautickej akadémie (IAA - International Academy of Astronautics). IAA združuje popredných svetových odborníkov v základnom výskume, kozmickom inžinierstve, kozmickej biomedicíne a spoločenských vedách. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

Členmi IAA boli známi priekopníci kozmonautiky, Theodore von Kármán, Jurij Gagarin či Neil Armstrong. V súčasnosti medzi nich patria ďalšie svetovo známe osobnosti astronautiky či vesmírneho inžinierstva, ako Buzz Aldrin alebo Elon Musk.

K úspešnej voľbe Jána Baláža za člena IAA napomohli jeho zásadné príspevky k 17 vedeckým misiám viacerých vesmírnych agentúr. Medzi najvýznamnejšie patrí misia ESA Rosetta a misia ESA Bepi Colombo. "Zvolenie za člena IAA si veľmi vážim, je to jedno z najvyšších ocenení v oblasti vesmírnej vedy a astronautiky," zdôraznil Baláž.

Riadnemu členstvu v IAA predchádza uvedenie kandidáta medzi členov - korešpondentov. Baláž tento status získal v roku 2019. "Štandardnou nutnou podmienkou voľby sú nominácie od troch riadnych členov akadémie z troch rôznych krajín. Ich medzinárodná autorita tiež zohráva dôležitú rolu na úspech voľby," vysvetlil astronautický akademik.

Baláž sa stal členom Sekcie inžinierskych vedných disciplín a Komisie pre kozmické technológie. "Spoločne s kolegami z komisie sa budeme podieľať na príprave pracovných materiálov a odporúčaní v oblasti kozmických technológií," dodal vedec.

Medzinárodnú astronautickú akadémiu založil v Štokholme v roku 1960 Theodore von Kármán. V súčasnosti má 1200 členov v 65 krajinách. Hlavným princípom IAA je široký internacionalizmus, úzka spolupráca s národnými akadémiami s cieľom rozvíjať pokrok, ktorý presahuje národné hranice, kultúry a inštitúcie.