Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia UNESCO a veda

Japonská lunárna misia zlyhala;modul zrejme narazil do povrchu Mesiaca

Model modulu Hakuto-R japonskej spoločnosti ispace vystavujú v múzeu v Tokiu v utorok 25. apríla 2023. Foto: TASR - AP

Spojenie so sondou sa prerušilo, keď pristávací modul klesol na posledných desať metrov a pohyboval sa rýchlosťou približne 25 km/h.

Tokio 26. apríla (TASR) - Pokus japonskej vesmírnej spoločnosti ispace stať sa prvou súkromnou firmou, ktorá uskutočnila pristátie na Mesiaci, sa skončil neúspešne, potvrdili v stredu jej predstavitelia. Informovala o tom agentúra AFP.

"V tomto momente neočakávame, že dokončíme pristátie na Mesiaci," uviedol generálny riaditeľ a zakladateľ ispace Takeši Hakamada vo vyhlásení.

Samotná spoločnosť uviedla, že pristávací modul jej sondy Hakuto-R "s najväčšou pravdepodobnosťou" narazil do povrchu Mesiaca, píše agentúra AP. Takeši dodal, že inžinieri spoločnosti budú pokračovať v objasnení osudu sondy.

Spojenie so sondou sa prerušilo, keď pristávací modul klesol na posledných desať metrov a pohyboval sa rýchlosťou približne 25 km/h.

V prípade úspechu by sa ispace stala prvou súkromnou spoločnosťou, ktorej sa podarilo pristáť na Mesiaci. Doposiaľ sa podarilo dopraviť technológie na povrch Mesiaca len Spojeným štátom, Rusku a Číne.

Modul Hakuto-R (Biely králik) do vesmíru vyniesla raketa Falcon 9 americkej spoločnosti SpaceX 5. decembra 2022 z floridského Mysu Canaveral.