Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia UNESCO a veda

Slávnu japonskú vojnovú loď Musaši zrejme roztrhol podmorský výbuch

Na snímke z 1. marca 2015, ktorú vytvoril spoluzakladateľ Microsoftu a filantrop Paul Allen je časť obrovskej japonskej bojovej lode z druhej svetovej vojny, ktorá sa potopila pred 70 rokmi. Foto: TASR/AP/Paul Allen

Odborníci z výskumného tímu, ktorý analyzuje zábery z podmorskej sondy, dnes oznámili, že kým Musaši klesala na dno, došlo podľa ich názoru najmenej k jednému výbuchu munície.

Tokio 13. marca (TASR) - Trosky roztrúsené na dne mora pri pobreží Filipín naznačujú, že masívny trup obrovskej japonskej vojnovej lode Musaši z obdobia druhej svetovej vojny roztrhol najmenej jeden podmorský výbuch.

Odborníci z výskumného tímu, ktorý analyzuje zábery z podmorskej sondy, dnes oznámili, že kým Musaši klesala na dno, došlo podľa ich názoru najmenej k jednému výbuchu munície. Informovala o tom agentúra AP.

Na snímke z 1. marca 2015, ktorú vytvoril spoluzakladateľ Microsoftu a filantrop Paul Allen je časť obrovskej japonskej bojovej lode z druhej svetovej vojny, ktorá sa potopila pred 70 rokmi
Foto: TASR/AP/Paul Allen


Slávnu vojnovú loď potopili stíhačky amerického námorníctva 24. októbra 1944 počas bitky v Leytskom zálive. O život prišla približne polovica z jej 2400-člennej posádky. Keď ju videli naposledy, potápala sa v jednom kuse.

Výskumný tím, ktorý plavidlo po prvý raz úspešne lokalizoval, sponzoruje spoluzakladateľ Microsoftu a filantrop Paul Allen.