Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

SENZAČNÝ OBJAV: Toto sú 40.000 rokov staré obrazy. Kto ich maľoval?

Indonézske praveké jaskynné maľby. Foto: Kredity ilustrácií: Kinez Riza

Často sa predpokladá, že centrom najskoršej explózie ľudskej tvorivosti bola pred asi 40.000 rokmi Európa. Senzačný objav na indonézskom ostrove ukazuje, že to nie je celkom tak.

Bratislava 18. októbra (Teraz.sk) - Tieto maľby z indonézskeho ostrova Sulawesi majú najmenej 40.000 rokov. To je na úrovni veku najstarších jaskynných malieb v Európe. Spochybňuje to dlhodobý vedecký názor o našom kontinente ako výlučnej kolíske pravekého jaskynného umenia. Kľúčového prvku skorej kultúrnej histórie ľudstva.

O tento objav sa zaslúžil 10-členný austrálsko-indonézsky tím na čele s Maxime Aubertovou z University of Wollongong a Griffith University v Gold Coast (oboje Austrália). Uverejnili ho v prestížnom týždenníku Nature (Príroda).

indonézske praveké jaskynné maľby.
Foto: Kredity ilustrácií: Kinez Riza


Druhé ohnisko

„Často sa predpokladá, že centrom najskoršej explózie ľudskej tvorivosti bola pred asi 40.000 rokmi Európa. Naše údaje o veku skalného umenia zo Sulawesi ale ukazujú, že zhruba v tom istom čase vytvárali ľudia na druhej strane sveta rovnako pozoruhodné obrazy zvierat, ako sú tie v jaskyniach vo Francúzsku a Španielsku,“ zdôraznila Maxime Aubertová.

Maľby sa podarilo objaviť vo vápencových jaskyniach v blízkosti mesta Maros na juhozápade Sulawesi. Možno ich rozdeliť na dva súbory. Prvým sú takpovediac šablónové obrysy ľudských rúk. Praľudia ich vytvorili rozfúknutím alebo rozstrieknutím farby okolo dlaní pevne pritlačených ku skale. Druhým sú maľby zvierat, najmä rôznych divých svíň.

V rámci druhého možno najlepšie rozpoznať plodožravé babirusy. Babirusa celebeská (Babyrousa babyrussa) pripomína naše diviaky. Je však takmer bezsrstá, so zvráskavenou pokožkou. Má aj vyššie nohy a samce dlhšie hákovité či špirálovo zakrútené kly.

Indonézske praveké jaskynné maľby.
Foto: Kredity ilustrácií: Kinez Riza


Svedectvo izotopov

Popravde sa prvé správy o týchto maľbách objavili už pred vyše polstoročím. Nikto sa ich však nepokúsil datovať. Až doposiaľ. Členovia tímu zmerali pomery izotopov uránu a tória v malých stalaktitových výrastkoch, veľmi výstižne označovaných ako „jaskynný popkorn“, ktoré sa vytvorili nad maľbami.

Vysoko presné uránovo-tóriové datovanie „popkornových“ vzoriek zo štrnástich malieb (dvanásť obrysov rúk, dva obrazy zvierat) v siedmych maroských jaskyniach prinieslo hodnoty v rozpätí 17.40039.900 rokov. Keďže „popkorn“ vyrástol na povrchu malieb, sú to minimálne hodnoty veku. Preto treba vážne rátať s možnosťou, že maľby sú v skutočnosti podstatne staršie.

Absolútny vekový rekord priradilo datovanie jednému z obrysov rúk. Praľudia ho vytvorili pred najmenej 40.000 rokmi. Predstavuje najstarší dosiaľ objavený dôkaz existencie tejto rozšírenej formy jaskynného umenia. Vek veľkého obrazu samice babirusy vedci určili na 35.400 rokov. To z neho robí jedno z najskorších figuratívnych zobrazení na svete. Ak nie celkom najskoršie, keďže datovanie „konkurenčných“ má veľké rozpätie neurčitosti.

Mapka Sulawesi s vyznačením polohy jaskýň, obsahujúcich rekordne staré maľby.
Foto: Kredity ilustrácií: M. Aubert et al./Nature


Aktuálne najstarším datovaným motívom skalného umenia v Európe i na svete je červený disk na stene jaskyne El Castillo v severnom Španielsku. Jeho vek bol určený uránovou metódou na 40.800 rokov. Dosiaľ najstarším známym figuratívnym dielom bol obraz zvieraťa z juhofrancúzskej jaskyne Chauvet, ktorý vznikol pred asi 35.000 rokmi.

Africké korene tvorivosti

Zvlášť pôsobivé sú naturalistické obrazy zvierat z maroských jaskýň Leang Timpuseng a Leang Barugayya 2. Pripomínajú nádherné a až ohromujúco živé portréty zvierat, v Európe známe predovšetkým z francúzskych jaskýň, spomenutej Chauvet a Lascaux. Datovanie jaskynného umenia zo Sulawesi ukazuje, že korene mentálnych základov takejto brilantnej tvorivosti treba hľadať veľmi hlboko v ľudskej línii.

„V skutočnosti sa veci majú tak, že jaskynné maľby a príbuzné formy umeleckého vyjadrenia najpravdepodobnejšie boli súčasťou kultúrnych tradícií prvých anatomicky moderných ľudí nášho druhu Homo sapiens, ktorí migrovali z Afriky do Ázie a Austrálie. Dávno predtým, ako sa dostali do Európy,“ povedal člen tímu Adam Brumm z Griffith University.

Jaskynné maľby v Lascaux.
Foto: TASR/AP


Obohatené dedičstvo

Podľa členov tímu Muhammada Ramlia z Balai Pelestarian Peninggalan Purbakala (Ústav pre zachovanie archeologického dedičstva) v metropole Sulawesi Makassare a Budianta Hakima z takisto makassarského Balai Arkeologi (Archeologické centrum) sa v oblasti Marosu nachádza vyše 90 lokalít jaskynného umenia.

Obsahujú stovky jednotlivých malieb a obrysov rúk. Mnohé z týchto diel sú zrejme staré desaťtisíce rokov, tak ako práve datované. Miestne úrady zodpovedné za kultúru a správu pamiatok v súčasnosti zavádzajú nové opatrenia na ochranu predmetných lokalít. Niektoré z nich už boli predbežne zapísané do zoznamu miest Svetového dedičstva UNESCO.