Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia UNESCO a veda

Archeológovia objavili 9.000 rokov starý rituálny komplex v Jordánsku

Na snímke dva vytesané stojace kamene na neolotickom nálezisku vo východnom Jordánsku. Jordánski a francúzski archeológovia objavili na neolitickom nálezisku vo východnom Jordánsku zhruba 9 000 rokov starý rituálny komplex. Jeden z vedúcich archeológov počas tlačovej konferencie oznámil, že ide o prvý objav tábora lovcov divokej zvery, ktorí využívali kamenné pasce známe ako "púštne šarkany". Tie zrejme používali na chytanie divých gaziel. Foto: TASR/AP

Archeológovia uviedli, že v strede náleziska objavili 112 centimetrov vysokú sochu vyrobenú z vápenca a kamenný oltár.

Ammán, 23. februára (TASR) - Jordánski a francúzski archeológovia objavili na neolitickom nálezisku vo východnom Jordánsku zhruba 9.000 rokov starý rituálny komplex. Jeden z vedúcich archeológov počas tlačovej konferencie oznámil, že ide o prvý objav tábora lovcov divokej zvery, ktorí využívali kamenné pasce známe ako "púštne šarkany". Tie zrejme používali na chytanie divých gaziel. Odborník dodal, že nálezisko bolo "takmer nedotknuté". TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.
Na snímke dva vytesané stojace kamene na neolotickom nálezisku vo východnom Jordánsku. Jordánski a francúzski archeológovia objavili na neolitickom nálezisku vo východnom Jordánsku zhruba 9 000 rokov starý rituálny komplex. Jeden z vedúcich archeológov počas tlačovej konferencie oznámil, že ide o prvý objav tábora lovcov divokej zvery, ktorí využívali kamenné pasce známe ako "púštne šarkany". Tie zrejme používali na chytanie divých gaziel.
Foto: TASR/AP

Rituálny komplex pozostáva z niekoľkých častí, pričom v jeho strede sa nachádza svätyňa. Archeológovia uviedli, že v strede náleziska objavili 112 centimetrov vysokú sochu vyrobenú z vápenca a kamenný oltár. Našli aj štyri figuríny zvierat a 149 morských skamenelín.

Pasce na lov pozostávali z viacerých kamenných múrov zbiehajúcich sa smerom k uzavretému priestoru a okrem spomínaného náleziska sú roztrúsené po púšťach na Blízkom východe, dodala k tejto téme agentúra AP.