Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia UNESCO a veda

K pilierom korektnej vedeckej práce pribudol národný dokument

Na archívnej snímke štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre vedu, výskum a inovácie Ľudovít Paulis. Foto: TASR - Pavol Zachar

Deklaráciu signatárov podpísanú členmi akademickej aj vedeckej obce na Slovensku považujem za správny krok, zdôraznil štátny tajomník rezortu školstva pre vedu, výskum a inovácie Ľudovít Paulis.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Potreba vybudovať dôveru medzi vedou, spoločnosťou a tvorcami politík je stále dôležitejšia. Organizácie, ktoré výskum realizujú a financujú, sa prihlásili k záväzkom dodržiavať najvyššie etické štandardy v oblasti akademickej a výskumnej práce. K pilierom korektnej vedeckej práce preto pribudol národný dokument. TASR o tom v utorok informovala Eva Vašková z Centra vedecko-technických informácií (CVTI) SR.

Predstavitelia širokej akademickej obce a vedecko-výskumnej obce na Slovensku si uvedomujú dôležitosť dodržiavania najvyšších etických štandardov pri svojej práci. Z pozície zástupcov inštitúcií, ktoré reprezentujú, sa rozhodli dobrovoľne pristúpiť k plneniu záväzkov definovaných v pripravenom národnom dokumente Deklarácia o posilnení vedeckej integrity na Slovensku. Svojím podpisom to potvrdilo 30 signatárov.

Tvorbu národného dokumentu zaväzujúceho podporiť vedeckú integritu na Slovensku zastrešovalo v spolupráci s odbornou komunitou CVTI SR ako priamo riadená organizácia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. "Ak chceme hovoriť o podpore výskumu na Slovensku, musíme diskutovať aj o vedeckej etike. Kvalita výskumu závisí od úrovne vedeckej integrity, a preto považujem deklaráciu signatárov podpísanú členmi akademickej aj vedeckej obce na Slovensku za správny krok a som rád, že aj smerom k našim zahraničným partnerov vysielame vďaka tomu pozitívny signál. Obraz slovenskej vedy v zahraničí bude aj vďaka tomu lepší," zdôraznil štátny tajomník rezortu školstva pre vedu, výskum a inovácie Ľudovít Paulis.

Fakt, že s pojmom vedeckej integrity je potrebné sa stotožniť, podčiarkol aj generálny riaditeľ CVTI SR Ján Kyselovič. "Pevne verím, že dnešné slávnostné zhromaždenie napomôže k zavedeniu reálnych opatrení vedúcich k etickým zásadám vo vede na našich pracoviskách a nezostaneme iba v rovine symbolického podpisu deklarácie. Takto spoločne naštartujeme novú etapu v etike vedeckej praxe na Slovensku,“ povedal. Podľa koordinátorky pracovnej skupiny, ktorá sa podieľala na tvorbe dokumentu, Sone Ftáčnikovej je ambíciou dokumentu zlepšiť situáciu v dodržiavaní najvyšších etických štandardov v oblasti výskumnej a akademickej integrity na Slovensku.