Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia UNESCO a veda

K výročiu Ústavu experimentálnej psychológie SAV boli dve podujatia

Na snímke vchod do areálu Slovenskej akadémie vied (SAV) na Dúbravskej ceste v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

Pracovníci Ústavu experimentálnej psychológie Slovenskej akadémie vied (ÚEP SAV) si dnes pripomenuli 60. výročie založenia tohto vedeckého pracoviska.

Bratislava 10. apríla (TASR) - Pracovníci Ústavu experimentálnej psychológie Slovenskej akadémie vied (ÚEP SAV) si dnes pripomenuli 60. výročie založenia tohto vedeckého pracoviska. Predpoludňajšia odborná konferencia i popoludňajšie slávnostné stretnutie sa uskutočnili pod mottom "Cesty k rozhodovaniu. Šesť dekád psychologického výskumu".

Na popoludňajšej slávnostnej časti programu sa zúčastnil aj bývalý dlhoročný predseda SAV Štefan Luby, podpredsedníčka akadémie pre vedu a výskum Eva Majková a podpredseda pre 3. oddelenie vied Emil Višňovský.

O práci ústavu od jeho založenia hovorili bývalí riaditelia ÚEP SAV. Zakladateľ ústavu Damián Kováč, ktorý ho viedol v rokoch 1960-1991, sa zameral na tému O našej psychológii v rokoch 1948 až 1989, tentoraz však naozajstne. Vo svojej prednáške priblížil históriu slovenskej psychológie.

Michal Striženec stál na čele ÚEP v rokoch 1991-1999. Predniesol príspevok o rozvoji v nových podmienkach. V časti svojho príhovoru sa venoval aj problematickým aspektom výskumu v začiatkoch budovania ústavu. Imrich Ruisel viedol ústav v období 1999-2007 a prednášal na tému Príspevok centier excelentnosti SAV k výskumu inteligencie, tvorivosti a múdrosti.

Súčasná riaditeľka ústavu Viera Bačová prezentovala príspevok Tretia výskumnícka generácia v ÚEP SAV: nové výzvy, nová téma, nové rozhodnutia.

Emil Višňovský, podpredseda SAV pre 3. oddelenie vied (spoločenské vedy), vyzdvihol úspechy a prestížnosť ÚEP SAV a takisto osobnosti, ktoré ústav vychoval.

Na podujatí predstavili knihu Osobnosti Ústavu experimentálnej psychológie SAV 1955-2015.

Počas predpoludňajšej odbornej konferencie vedci z jubilujúceho ústavu predstavili svoje projekty. Riaditeľka Viera Bačová hovorila na tému Modely rozhodovania jednotlivcov o svojej finančnej budúcnosti.

Odzneli takisto príspevky o intuícii a racionálnom rozhodovaní, o výskume problematiky - Pediatri verzus rodičia:(ne)komunikácia a (ne)dôvera v rozhodovaní o (ne)očkovaní, ďalej o výskume osobnostných faktorov rozhodovania profesionálnych zdravotníkov, výskume rozhodovania zdravotníckych záchranárov a ďalšie. Jednotlivé témy predniesli Vladimíra Čavojová, Mária Hatoková, Peter Halama, Lucia Adamovová a Jitka Gurňáková.

Informácie TASR poskytla Michaela Španková, PR manažérka SAV.