Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia UNESCO a veda

Kolumbia začala skúmať svätý grál vrakov – galeónu San José

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Barbora Michalíková

Vrak galeóny San José je predmetom dlhodobých právnych sporov o to, komu patrí obsah lode.

Bogota 31. mája (TASR) - Kolumbijská vláda začala skúmať potopenú španielsku galeónu San José z 18. storočia, ktorá je označovaná za "svätý grál" podmorských vrakov. Juhoamerická krajina tiež vyhlásila okolo lode chránenú archeologickú oblasť, informuje TASR podľa správy stanice BBC News.

Plavidlo bolo v roku 1708 potopené britským Kráľovským vojenským námorníctvom (Royal Navy) v Karibskom mori. Loď, ktorej vlastníctvo je stále sporné, prevážala jeden z najväčších nákladov cenností, aký sa kedy stratil na mori, keď bola napadnutá neďaleko kolumbijského prístavného mesta Cartagena.

Odhaduje sa, že vo vraku sa nachádza poklad v hodnote 20 miliárd dolárov. Galeóna viezla zlato, striebro, smaragdy a šperky z juhoamerických provincií. Vzácny náklad smeroval k španielskemu kráľovi na financovanie vojny proti Britom. Pri potopení lode zahynulo takmer 600 členov jej posádky.

Potopenú loď lokalizovali v novembri 2015 v hĺbke 600 metrov. O dva roky neskôr úrady oznámili, že bude pokračovať záchranná operácia riadená kolumbijskou vládou.

V prvej fáze výskumného projektu sa pomocou diaľkových senzorov vytvoria snímky lokality s cieľom vytvoriť súpis archeologického materiálu na morskom dne. Kolumbijský inštitút antropológie a histórie (ICANH) oznámil, že podmorské roboty budú tiež v okolí vraku lode vykonávať merania, ktoré sa použijú na akademické štúdie.

Ďalšie výskumné fázy budú závisieť od toho, čo sa zistí v prvom štádiu projektu, dodal inštitút. Kolumbijský minister kultúry Juan David Correa označil túto prieskumnú expedíciu za "bezprecedentnú". Kolumbijská vláda uviedla, že vyhlásenie tejto lokality za chránenú oblasť umožní jej zachovanie vzhľadom na jej "vysokú vedeckú a kultúrnu hodnotu".

Vrak galeóny San José je predmetom dlhodobých právnych sporov o to, komu patrí obsah lode. Nárok naň si robí aj americká výskumná spoločnosť Sea Search Armada, ktorá tvrdí, že vrak objavila už v roku 1981. Na vrak si predtým robilo nárok i Španielsko.