Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

Štúdia: Kométy môžu prenášať organický materiál z planéty na planétu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Mechanizmus prenosu popisujú výskumníci z Cambridgeskej univerzity v časopise Proceedings of the Royal Society A Mathematical Physical and Engineering Sciences.

Londýn 15. novembra (TASR) – Výsledky novej štúdie naznačujú, že základné stavebné prvky potrebné na vznik života môžu za istých podmienok medzi planétami prenášať kométy. TASR správu prebrala od agentúry DPA.

Na ich prenos musia byť splnené isté podmienky. Kométy sa musia pohybovať maximálnou rýchlosťou 15 kilometrov za sekundu (54.000 kilometrov za hodinu), pri vyššej by rýchlosť a teplota pri dopade spôsobila rozpad molekulárnych väzieb.

Mechanizmus prenosu popisujú výskumníci z Cambridgeskej univerzity v časopise Proceedings of the Royal Society A Mathematical Physical and Engineering Sciences.

Ideálne prostredie na šírenie organických zlúčenín kométami sú vo hviezdnych systémoch s menšími planétami, ktoré okolo materskej hviezdy obiehajú v relatívne malých rozostupoch. Gravitácia planét si v takýchto systémoch môže kométu "podávať". Pred dopadom tak spomalí na správnu rýchlosť, čo umožní prenos organického materiálu.

Jedným z telies prenosu organického materiálu je asteroid Ryugu s priemerom približne 880 metrov. Vzorky z jeho prachu odobrala japonská sonda Hajabusa 2 a v roku 2020 dopravila na Zem. Japonskí vedci v nich objavili viac ako 20 druhov aminokyselín, vitamín B3 a veľké množstvo kyanovodíka.

Podľa autorov štúdie to môže pomôcť pri lepšom porozumení pôvodu života a hľadaní jeho prejavov za hranicami našej Slnečnej sústavy.