Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

Lietadlo Solar Impulse-2 pristálo v Ahmadábade

Lietadlo Solar Impulse-2 Foto: TASR/AP/Jean Revillard

Stroj je poháňaný výlučne slnečnou energiou.


Ahmadábad 10. marca (TASR) - Švajčiarske experimentálne lietadlo Solar Impulse-2, poháňané výlučne slnečnou energiou, dnes pristálo v západnej Indii a dokončilo druhú etapu svojho obletu planéty. Informovala o tom agentúra AP.

Lietadlo pristálo na letisku v Ahmadábade v indickom štáte Gudžarát. Z ománskeho Maskatu odštartovalo približne pred 16 hodinami.

Prvé lietadlo poháňané výlučne slnečnou energiou by malo ostať v Ahmadábade asi dva dni. Na cestu do posvätného mesta Váránasí by sa malo vydať v sobotu. Stroj pilotuje zakladateľ spoločnosti Solar Impulse André Borschberg, ktorého počas jednotlivých zastávok strieda jeho kolega Bertrand Piccard.

Niektoré časti obletu, ako ponad Atlantický či Tichý oceán, budú trvať päť alebo šesť dní v kuse. Solar Impulse-2 vykonalo svoj prvý inauguračný let vlani v júni vo Švajčiarsku, a to dva mesiace po jeho predstavení, píše agentúra AP.

Jednomiestne lietadlo je vyrobené z uhlíkových vlákien a na svojom povrchu má umiestnených 17.248 fotovoltaických článkov, ktoré ho zásobujú obnoviteľnou energiou. Rozpätie jeho krídel je 72 metrov, hmotnosť má približne 2,3 tony.