Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Medzinárodná štúdia: Obezita zrejme urýchľuje starnutie mozgu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vplyv obezity na ľudský mozog vedci merali pomocou snímok z magnetickej rezonancie (MRI). Ide o unikátny prístup zvaný BrainAGE.

Praha 16. júna (TASR) - Obezita zrejme urýchľuje starnutie mozgu. Medzinárodný tím vedcov z Kanady, Česka a Nemecka zistil, že ľuďom s vyšším indexom telesnej hmotnosti (BMI) "starne" mozog rýchlejšie, informoval v utorok český Národný ústav duševného zdravia (NUDZ).

Obézni pacienti s bipolárnou poruchou alebo schizofréniou majú častejšie závažnejší priebeh duševnej choroby, väčšie riziko spáchania samovraždy a horšie znášajú psychiatrickú liečbu. Predošlé výskumy ukazujú, že u pacientov s obezitou, ktorí zároveň trpia duševnou chorobou, boli výraznejšie zmeny na ich mozgu pozorované oveľa častejšie.

"Nebolo však jasné, čo je príčinou a čo je následkom. Obezita môže poškodzovať mozog, alebo je tiež možné, že niektoré zmeny na mozgu spôsobujú vyššie riziko obezity napríklad tým, že zhoršia reguláciu príjmu potravy a podobne," uviedol vedúci výskumný pracovník Tomáš Hájek. Podľa neho jediným spôsobom, ako zistiť, či najskôr došlo k obezite alebo zmenám na mozgu, je dlhodobé sledovanie pacientov. "To je presne to, čo sme urobili v našom výskume, kde sme pacientov vyšetrili na začiatku a potom znovu po zhruba jeden až dvoch rokoch," povedal Hájek. Starnutie mozgu vedci pozorovali u obéznych, duševne chorých pacientov, ako aj u pacientov bez psychózy.

Vplyv obezity na ľudský mozog vedci merali pomocou snímok z magnetickej rezonancie (MRI). Ide o unikátny prístup zvaný BrainAGE. "Určite ste niekedy skúšali odhadnúť vek ľudí z ich tváre. Urobili sme to isté, ale namiesto tváre sme vek odhadovali z MRI snímky mozgu. To samozrejme človek sám nedokáže," vysvetlil Hájek.

Vedci použili snímky MRI zhruba 500 zdravých dobrovoľníkov a pomocou strojového učenia naučili počítač odhadovať vek mozgu s veľmi vysokou presnosťou. Tento model následne aplikovali na snímky mozgu ľudí zapojených do výskumu. U každého z nich počítač vygeneroval odhadovaný vek ich mozgu. "Ak mala napríklad sledovaná osoba BrainAGE +4, znamená to, že jej mozog vyzeral byť o štyri roky starší, než bol jej skutočný vek," uviedol Hájek. Vyšší BrainAGE vedci považovali za ukazovateľ väčšieho poškodenia mozgu.

Výsledky ukázali, že u ľudí s prvou epizódou psychózy vyzeral mozog v priemere o tri až štyri roky starší, než bol ich skutočný vek. Čím vyšší bol odhadovaný vek mozgu pacientov, tým mali viac príznakov aj horší priebeh choroby. "Najviac nás ale zaujímalo, či dokážeme odhadnúť, u koho bude mozog v budúcnosti starnúť rýchlejšie. Ukázalo sa, že psychóza samotná starnutie mozgu nezrýchľovala, čo je pozitívnou správou jednak pre pacientov, ako aj lekárov. Jediný faktor, ktorý bol spojený so zrýchleným starnutím mozgu, bol index telesnej hmotnosti, teda ukazovateľ obezity," povedal Hájek. Zároveň upozornil, že efekt obezity na zrýchlené starnutie mozgu bol viditeľný aj u ľudí bez psychotického ochorenia a že obezita nie je škodlivá iba pre mozog ľudí so psychózou.

Súčasťou výskumného tímu boli okrem českých vedcov aj experti z kanadskej Dalhousie University v meste Halifax v provincii Nové Škótsko a univerzitnej nemocnice v nemeckom meste Jena.