Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Minaretu v Afganistane zapísanému do zoznamu UNESCO hrozí zrútenie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Džámsky minaret, postavený v 12. storočí za vlády sultána Ghijasa ud Dína, za 800 rokov svojej existencie odolal zemetraseniam, záplavám i púštnym búrkam.

Kábul 20. januára (TASR) - Džámsky minaret, považovaný za jeden z najvýraznejších príkladov islamskej architektúry v Afganistane, bol tento týždeň vážne poškodený dvoma zemetraseniami a hrozí mu zrútenie. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na mieste úrady.

Minaret v Džáme v provincii Ghór bol postavený z pálených tehál pred 800 rokmi a je zapísaný v zozname svetového dedičstva UNESCO.

Predstaviteľ odboru kultúry provincie Ghór, Abdul Hai Zajím, v stredu pre AFP povedal, že minaret "zúfalo potreboval opravu" už pred pondelňajšími zemetraseniami, ktoré túto 65 metrov vysokú stavbu ešte viac poškodili.

"Niektoré tehly vypadli a samotný minaret sa ešte viac naklonil," varoval Zajím. Obáva sa, že ak sa súčasnému stavu pamiatky "nebude venovať náležitá pozornosť, je možné, že sa minaret zrúti".

Organizácia UNESCO vo svojom stanovisku pre AFP konštatovala, že momentálne neexistuje dôkaz, ktorý by podporil tvrdenie, že minaret je ohrozený. "Napriek tomu sme požiadali naše kontaktné osoby v provincii Ghór, aby to overili," píše sa v reakcii.

Džámsky minaret, postavený v 12. storočí za vlády sultána Ghijasa ud Dína, za 800 rokov svojej existencie odolal zemetraseniam, záplavám i púštnym búrkam a v roku 2002 spolu s archeologickými nálezmi v jeho okolí stali prvým miestom v Afganistane, ktoré bolo zapísané na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Je postavený na osemhranných základoch, má vnútorné dvojité schodisko a je bohato zdobený. Postavený bol okolo roku 1190. Nachádza sa v ťažko prístupnom údolí a ďaleko od turistických trás, ktoré boli vybudované v 60. rokoch 20. storočia, keď bol Afganistan magnetom pre západných cestovateľov.

Archeológovia podporovaní UNESCO sa už v minulosti pokúšali minaret opraviť, ale jeho odľahlá poloha – v srdci územia kontrolovaného Talibanom, ktorý sa ho zmocnil ešte predtým, ako v auguste prevzal moc v celej krajine – spôsobila, že ich bezpečnosť nebolo možné zaručiť.

Posledná misia UNESCO na toto miesto sa uskutočnila v roku 2019. Jej členovia vtedy konštatovali, že minaretu zrútenie nehrozí.

Pri dvoch silných pondelňajších zemetraseniach v provincii Bádghís prišlo o život najmenej 22 ľudí a zničené boli stovky domov. Otrasy boli citeľné po celej krajine.