Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia UNESCO a veda

Misia Artemis 2 s posádkou je naplánovaná na november 2024

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Prvá misia programu Artemis bola úspešne zakončená vlani v decembri. Bezposádková kozmická loď Orion počas nej strávila vo vesmíre 25 dní, obletela Mesiac a bezpečne sa vrátila späť na Zem.

Washington 8. marca (TASR) - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) je na dobrej ceste k tomu, aby budúci rok v novembri v rámci programu Artemis odštartovala misia s posádkou, ktorá obletí Mesiac. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Predstavitelia NASA poskytli v utorok aktualizované informácie o programe Artemis, ktorého cieľom je prvýkrát od ukončenia programu Apollo vrátiť ľudí na Mesiac. Posledná misia Apollo sa uskutočnila v roku 1972.

Prvá misia programu Artemis bola úspešne zakončená vlani v decembri. Bezposádková kozmická loď Orion počas nej strávila vo vesmíre 25 dní, obletela Mesiac a bezpečne sa vrátila späť na Zem.

Misia Artemis 2 je naplánovaná na november 2024. V jej rámci vyšle NASA do vesmíru štvorčlennú posádku, ktorá obletí Mesiac, no ešte na ňom nepristane.

"Tešíme sa na prvý let s posádkou v rámci (misie) Artemis 2. Na základe toho, čo sme sa naučili počas Artemis 1, nám v tom momentálne nič nebráni," uviedol jeden z riadiacich pracovníkov NASA Jim Free.

NASA by mala predstaviť v priebehu tohto roka členov posádky misie Artemis 2. Zatiaľ je o nich známe iba to, že jeden z astronautov bude Kanaďan.

Misia Artemis 3, počas ktorej astronauti pristanú na južnom póle Mesiaca, je naplánovaná o rok po ukončení misie Artemis 2. "Náš plán je 12 mesiacov, ale musí prísť k významnému vývoju... stále sledujeme vývoj hardvéru, ktorý je na to potrebný," uviedol Free.

Vo vývoji sú stále napríklad pristávací lunárny modul spoločnosti SpaceX a kozmické skafandre, uviedol Free.

NASA dúfa, že sa jej podarí zabezpečiť trvalú ľudskú prítomnosť na Mesiaci a neskôr spustiť niekoľkoročnú cestu na Mars.

V rámci programu Artemis plánuje NASA poslať na Mesiac aj prvú ženu a osobu s inou ako bielou farbou pleti. Na Mesiaci doposiaľ pristálo 12 ľudí a všetci boli muži bielej pleti, pripomína AFP.