Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia UNESCO a veda

Na hrebeni na vši objavili najstarší nápis v hláskovej abecede

Na nedatovanej snímke predmet so zatiaľ najstarším známym nápisom v hláskovej abecede. Foto: TASR/AP

Hrebeň je značne poškodený, no vedci odhadujú, že mal šesť širokých zubov na rozčesávanie vlasov a 14 zahnutých zubov na vyčesávanie vší a hníd.

Jeruzalem 9. novembra (TASR) - Vedci objavili predmet so zatiaľ najstarším známym nápisom v hláskovej abecede. Ide o hrebeň na vyčesávanie vší z vlasov, ktorý sa datuje do doby bronzovej – bol vyrobený okolo roku 1700 pred n. l. V stredu to uviedli vedci z Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme (HUJI). TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

Archeológovia hrebeň našli ešte v roku 2017 na nálezisku Lachiš, ktoré bolo v staroveku mestským štátom a druhým najdôležitejším mestom Judského kráľovstva. Nápis na ňom však dokázali analyzovať až vlani v decembri, pričom prišli na to, že je napísaný kanaánskym písmom, ktoré vzniklo pred 3800 rokmi.

Hrebeň je značne poškodený, no vedci odhadujú, že mal šesť širokých zubov na rozčesávanie vlasov a 14 zahnutých zubov na vyčesávanie vší a hníd. Mikroskopickým skúmaním sa zistilo, že na hrebeni sa ešte stále nachádzajú časti vonkajšej membrány týchto parazitov, čo pomohlo presnejšie určiť jeho účel.

Veta, ktorá je na slonovinovom hrebeni napísaná, znie: "Nech tento sloní kel vykorení vši z vlasov a brady".

"Nápis je veľmi ľudský, čo je fascinujúce," upozorňuje profesor Josef Garfinkel z Hebrejskej univerzity. Dodáva, že vši trápia ľudí už tisícročia a neboli ušetrení ani tí z najvyšších spoločenských vrstiev, pričom "treba len dúfať, že hrebeň naozaj splnil svoj účel".

The Guardian pripomína, že prvé písma vznikli v Egypte a Mezopotámii okolo roku 3200 pred n. l., neskladali sa však z písmen. Tvorili ich stovky rozličných symbolov, ktoré reprezentovali celé slová či slabiky.

Prvá abeceda sa datuje do obdobia okolo roku 1800 pred n. l. a vynašli ju ľudia hovoriaci jedným zo semitských jazykov, ktorí museli dobre poznať hieroglyfické písmo egyptské. Tento abecedný systém sa používal stovky rokov, až kým ho nakoniec neštandardizovali Féničania, žijúci v súčasnom Libanone. Fénická abeceda sa tiež stala základom pre staroveké písma grécke a latinské.