Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia UNESCO a veda

Na Medzinárodnú vesmírnu stanicu odletela druhá čisto súkromná posádka

Na snímke, ktorú poskytla spoločnosť Axiom Space zľava John Shoffner, Rajjána Barnáwíová, Peggy Whitsonová a Alí Karní 21. mája 2023. Foto: TASR/AP

Počas približne desaťdňového pobytu na vesmírnej stanici budú vykonávať rôzne experimenty. Napríklad budú sledovať správanie kmeňových buniek v nulovej gravitácii.

Mys Canaveral 22. mája (TASR) — Z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride odštartoval v nedeľu o 23.37 h SELČ druhý súkromný let spoločnosti Axiom Space k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX vyniesla do vesmíru v rámci misie Ax-2 kapsulu Dragon Freedom, ktorá na ISS dopraví štyroch astronautov vrátane prvých dvoch zo Saudskej Arábie, informovali o tom agentúry AFP a AP.

Veliteľkou misie je 63-ročná bývalá astronautka amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Peggy Whitsonová. Ďalšími členmi posádky sú americký automobilový pretekár a podnikateľ John Shoffner a historicky prví astronauti zo Saudskej Arábie — Rajjána Barnáwíová a Alí Karní.

Počas približne desaťdňového pobytu na vesmírnej stanici budú vykonávať rôzne experimenty. Napríklad budú sledovať správanie kmeňových buniek v nulovej gravitácii.

Podľa portálu space.com sa kapsula Dragon Freedom pripojí sa k modulu Harmony v pondelok o 15.24 h SELČ. Pri návrate dopadne do oceánu pri pobreží Floridy.

Barnáwíová má bakalársky titul z biomedicínskych vied, ktorý získala na novozélandskej University of Otago, ako aj magisterský titul z rovnakého odboru zo súkromnej univerzity v Rijáde.

Karní je kapitánom Saudského kráľovského letectva, kde pilotuje bojové lietadlo F-15SA.

Shoffner je pilotom misie a ako komerčný astronaut si náklady na let platí sám.

Whitsonová bola členkou dvoch posádok ISS. Okrem iného drží medzi ženami rekord v čase strávenom mimo kozmickej lode (60 hodín a 21 minút) a v počte výstupov do vesmíru (desať).

Posádka AX-2 sa pripojí k trom Rusom, trom Američanom a astronautovi zo Spojených arabských emirátov, ktorí sa na ISS momentálne nachádzajú.

Axiom Space má s NASA dobré vzťahy. Okrem toho, že ako jediná spoločnosť môže podnikať súkromné lety na ISS a pre NASA navrhla skafandre pre misii Artemis 3, plánuje vybudovať komerčnú vesmírnu stanicu, ktorá sa najskôr pripojí k ISS, než bude schopná fungovať ako samostatná jednotka. Prvý modul stanice by mal byť funkčný v roku 2025.

Predchádzajúca misia AX-1 sa uskutočnila 8. apríla 2022. Astronauti si pre zlé počasie na Zemi v deň plánovaného návratu predĺžili pobyt vo vesmíre z pôvodných desať na 17 dní.

Ďalšia misia Ax-3 by sa mala uskutočniť ešte do konca tohto roka.