Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia UNESCO a veda

Na severoamerickom kontinente bude možné sledovať úplné zatmenie Slnka

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Najpriaznivejšie podmienky na pozorovanie sa očakávali na chvoste pásu v amerických štátov Vermonte a Maine, ako aj v kanadských provinciách New Brunswick a Newfoundland.

Dallas 8. apríla (TASR) - Milióny pozorovateľov naprieč úzkym pásom tiahnucim sa naprieč Severnou Amerikou budú môcť v pondelok sledovať vzácny nebeský úkaz - úplne zatmenie Slnka. Podľa predpovedí počasia sa však na niektorých miestach očakáva oblačnosť aj zrážky. TASR o tom informuje podľa správy stanice CNN.

Úplne zatmenie Slnka sa objaví najskôr o 11.07 h miestneho času (20.07 h SELČ) na tichomorskom pobreží Mexika a potom sa bude presúvať smerom na severovýchod cez celú oblasť USA od štátov Texas po Maine a skončí v Kanade.

Tzv. pás totality, z ktorého bude možno úplne zatmenie Slnka sledovať, bude podľa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) široký 170 až 200 kilometrov. V roku 2017 bola jeho šírka medzi 100-114 kilometrami. V závislosti od pozorovacej polohy bude možné sledovať tento prírodný úkaz maximálne po dobu štyroch minút a 28 sekúnd.

Podľa médií sa očakáva vôbec najväčší počet pozorovateľov v histórii sledovania zatmení v Severnej Amerike, pretože sa pás totality tiahne cez husto obývané oblasti. Podľa počasia má však takmer každý obyvateľ Severnej Ameriky zaručené vidieť aspoň čiastočné zatmenie.

Najpriaznivejšie podmienky na pozorovanie sa očakávali na chvoste pásu v amerických štátov Vermonte a Maine, ako aj v kanadských provinciách New Brunswick a Newfoundland.