Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

Na Slovensku bude v piatok polotieňové zatmenie Mesiaca

Tisíce zvedavcov v niektorých častiach východnej Ázie a západu Spojených štátov mohli v nedeľu pozorovať vzácny úkaz - prstencové zatmenie Slnka.Prstencové zatmenie nastáva vtedy, keď sa stred Mesiaca dostane presne pred stred Slnka, ale naša obežnica je príliš ďaleko od Zeme na to, aby zakryla celý slnečný kotúč. Ten je viditeľný na okrajoch ako tzv. ohnivý prstenec.Osobitnú príchuť malo čiastočné zatmenie Slnka v japonskej metropole Tokio, kde sa vyskytlo naposledy pred 173 rokmi.Na snímke prstencové zatmenie Slnka vo Filipínach. Foto: TASR/AP

28. októbra 2023 bude možné pozorovať čiastočné a 7. septembra 2025 úplné zatmenie Mesiaca.

Bratislava 3. mája (TASR) - Na Slovensku bude v piatok (5. 5.) polotieňové zatmenie Mesiaca. "V maximálnej fáze bude u nás ešte pod obzorom, a tak si slabé stmavnutie jeho ľavej dolnej časti všimneme až po jeho východe," priblížil Slovenský zväz astronómov.

"Úplné zatmenie Mesiaca patrí k najkrajším úkazom na oblohe, no tentoraz sa náš vesmírny spolupútnik ponorí len do zemského polotieňa na 96 percent, a nastane teda polotieňové zatmenie Mesiaca," vysvetlili astronómovia. Jeho začiatok odhadujú na 17.14 h, maximálnu fázu o 19.23 h a koniec o 20.32 h.

Dodali, že 28. októbra 2023 bude možné pozorovať čiastočné a 7. septembra 2025 úplné zatmenie Mesiaca.