Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Na zoznam UNESCO pribudlo 11 kúpeľných miest Európy

Na archívnej snímke z 9. júla 2021 pitná hala v kúpeľnej záhrade Baden-Baden. Foto: TASR/DPA

Na zozname označenom ako "Great Spa Towns of Europe" okrem českých miest figurujú rakúske mesto Baden neďaleko Viedne či nemecké mestá Baden-Baden, Bad Ems a Bad Kissingen.

Fu-čou 24. júla (TASR) - Na zoznam Svetového dedičstva UNESCO bolo v sobotu zaradených 11 európskych kúpeľných miest vrátane českých Karlových Varov, Mariánskych Lázní či Františkových Lázní. Informoval o tom spravodajský server ČT24.

Žiadosť o zápis svetoznámych kúpeľných miest medzi pamiatky UNESCO spoločne pripravili Belgicko, Francúzsko, Taliansko, Nemecko, Rakúsko, Británia a Česká republika, ktorá projekt zaštítila a koordinovala.

Český minister kultúry Lubomír Zaorálek tento projekt ocenil ako "vynikajúci príklad medzinárodnej spolupráce rezortov, inštitúcií a odborníkov v siedmich krajinách Európy".

Medzinárodná rada pre pamiatky a sídla (ICOMOS) vo svojom posudku vyzdvihla najmä dve kritériá - výnimočnú architektúru týchto kúpeľných miest a fenomén kúpeľných pobytov vrátane procedúr a balneologických postupov.

Na zozname označenom ako "Great Spa Towns of Europe" okrem českých miest figurujú rakúske mesto Baden neďaleko Viedne, nemecké mestá Baden-Baden, Bad Ems a Bad Kissingen, Spa v Belgicku, Vichy vo Francúzsku, Montecatini Terme v Taliansku a anglické Bath. Všetky z nich sú "jedinečnými svedkami bohatej kúpeľnej kultúry 18. a 19. storočia" a preto majú "mimoriadnu univerzálnu hodnotu", uvádza UNESCO.

O zaradení na zoznam UNESCO sa rozhodlo počas prebiehajúceho 44. zasadnutia príslušného výboru v čínskom meste Fu-čou.