Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

NASA: Astronauti posádky 5 sa po 5 mesiacoch vrátili z ISS na Zem

Na snímke NASA nová posádka počas uvítacieho ceremoniálu po prílete na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS v piatok 3. marca 2023. Foto: TASR/AP

Spolupráca na ISS je jednou z mála oblastí, kde ešte USA a Rusko pokračujú v spoločnej práci, napriek invázii Moskvy na Ukrajinu pred vyše rokom.

Washington 12. marca (TASR) - Astronauti "posádky 5" sa v sobotu vrátili z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) na Zem na palube kozmickej lode Crew Dragon americkej súkromnej spoločnosti SpaceX. Návrat astronautov po piatich mesiacoch naživo streamoval americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

V kapsule "Endurance" sa na Zem dostala astronautka NASA Nicole Mannová, jej kolega Josh Cassada, japonský astronaut Kóiči Wakata a ruská kozmonautka Anna Kikinová. Ich odlet z ISS bol opakovane odložený z dôvodu nepriaznivých poveternostných podmienok na Zemi. Táto štvorčlenná posádka mala pôvodne odletieť z ISS už pred niekoľkými dňami.

Kapsula pristála na vode v Mexickom zálive, pri západnom pobreží amerického štátu Florida, v sobotu krátko po 21.00 h miestneho času (v nedeľu po 03.00 h SEČ).

"Posádka 5" odštartovala na ISS vlani začiatkom októbra z kozmodrómu na floridskom Myse Canaveral. Išlo o prvý spoločný štart astronautov NASA a ruského kozmonauta z územia USA od začiatku vojny Ruska proti Ukrajine spred vyše roka. Bola to tiež piata misia Wakatu a prvá misia Cassadu, Kikinovej a Mannovej - ktorá sa zároveň stala prvou domorodou Američankou vo vesmíre, uviedla NASA.

Na palube ISS sú stále ruskí kozmonauti Sergej Prokopiev a Dmitrij Petelin, ako aj astronaut NASA Frank Rubio a "posádka 6", ktorá dorazila len pred niekoľkými dňami. Túto posádku tvoria Američania Stephen Bowen a Warren Hoburg, Rus Andrej Feďajev a Sultán Najádí zo Spojených arabských emirátov (SAE).

Nová posádka vykoná na ISS približne 200 experimentov - od štúdií rastu ľudských buniek až po testy horľavých materiálov v beztiažovom stave. Uskutoční tiež potrebné opravy a stanicu pripraví na príchod ďalších osôb či nákladu.

Spolupráca na ISS je jednou z mála oblastí, kde ešte USA a Rusko pokračujú v spoločnej práci, napriek invázii Moskvy na Ukrajinu pred vyše rokom.