Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

NASA: Ingenuity vydržal prvú noc v nízkych teplotách na povrchu Marsu

Na archívnej snímke amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) americké robotické vozidlo Perseverance, ktorého súčasťou je aj malý vrtuľník Ingenuity. Foto: TASR/AP

Ingenuity bol pripevnený k robotickému vozidlu Perseverance, ktoré na Marse pristálo 18. februára tohto roka.

Washington 6. apríla (TASR) - Vrtuľník Ingenuity amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) vydržal prvú noc v nízkych teplotách na povrchu Marsu, informovala NASA v pondelok na svojej oficiálnej webovej stránke.

Večerné teploty v kráteri Jazero môžu klesnúť až na mínus 90 stupňov Celzia. To môže podľa NASA spôsobiť zmrznutie a prasknutie nechránených elektronických súčiastok a poškodiť batérie vrtuľníka, ktoré potrebuje na lietanie. Prežitie prvej noci je preto pre tento 1,8 kilogramu vážiaci stroj "významný míľnik", píše NASA. "Potvrdilo sa, že máme správnu izoláciu, správne ohrievače a dostatok energie v jeho batérii na prežitie studenej noci," povedala MiMi Aungová, projektová manažérka pre Ingenuity Laboratória prúdového pohonu (JPL) NASA.

Ingenuity má v najbližších dňoch absolvovať prvý skúšobný let na Marse. Pôjde o prvý let stroja na inej planéte zostrojeného človekom.

Ingenuity bol pripevnený k robotickému vozidlu Perseverance, ktoré na Marse pristálo 18. februára tohto roka.

Misia má za úlohu predovšetkým hľadať potenciálne stopy života, ktorý mohol na Marse existovať v minulosti. Monitoruje aj klímu a geológiu planéty a zhromažďovať vzorky hornín a prachu, ktoré by neskôr mali byť prepravené na Zem.

Jediná úloha vrtuľníka Ingenuity je uskutočňovať skúšobné lety.