Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia UNESCO a veda

Niektorým vedcom sa počas pandémie pracovalo ťažšie, iní si zvykli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ladislav Hluchý z Ústavu informatiky SAV v Bratislave zhodnotil, že práca počas pandemického roka 2021 bola ťažká.

Bratislava 19. júna (TASR) - Niektorým vedeckým pracovníkom, ktorí v utorok (14.6.) získali ocenenie Vedec roka 2021, sa v predchádzajúcom roku, poznačenom pandémiou ochorenia COVID-19, pracovalo ťažko. Iní si zas na prácu, ktorú museli často vykonávať aj z domu, zvykli.

V kategórii vedec roka získal ocenenie Pavol Prokop z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, ktorý tvrdí, že jeho práca v roku 2021 bola viac-menej komplikovaná. Vedec sa venuje reprodukčnej stratégii rôznych druhov článkonožcov, momentálne intenzívne pracuje s pavúkmi. "Vďaka lockdownu sme jednu z častí experimentu, týkajúcu sa pavúkov, museli transportovať špeciálnou kuriérskou službou," povedal Prokop.

Podľa Lucie Balážovej z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV) v Bratislave, ktorá si prevzala ocenenie v kategórii mladá vedecká pracovníčka, je vedecká práca veľmi dynamická. "Práca, ktorú robíme v laboratóriu, je viazaná na pracovisko. Avšak rok 2021 už nebol prvým rokom pandémie, pretože viaceré opatrenia už boli zabehnuté a dalo sa pracovať aj na mieste za dodržiavania istých pravidiel," povedala. Zároveň poznamenala, že vedci vedia vyhodnocovať dáta aj z domu, rovnako aj písať články a projekty. "Čiže, ak si človek rozumne naplánuje prácu, tak zasiahnutie pandémiou nie je až také obrovské ako u iných profesií, ktoré sú viazané len na pracovisko," vysvetlila.

Ladislav Hluchý z Ústavu informatiky SAV v Bratislave zhodnotil, že práca počas pandemického roka 2021 bola ťažká. "Mali sme veľa online stretnutí v rámci partnerov projektu. Iné to je, keď je stretnutie tvárou v tvár. Zvládli sme to však," povedal Hluchý, ktorý získal ocenenie v kategórii osobnosť medzinárodnej spolupráce. Zároveň ho teší, že v posledných mesiacoch je už možné stretávať sa osobne.