Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia UNESCO a veda

Nikola Tesla objavil princíp činnosti indukčných motorov

V roku 1856 sa narodil americký fyzik, elektrotechnik a rádiotechnik srbského pôvodu, autor základných objavov v oblasti bezdrôtovej telegrafie, objaviteľ rotačného magnetického poľa a vynálezca vysokofrekvenčného transformátora NIKOLA TESLA. Zomrel 7.1.1943. Foto: cgarena.com

Podľa jedného z najväčších objaviteľov na poli elektrického inžinierstva je pomenovaná jednotka merania magnetickej indukcie – tesla (T).

New York/Bratislava 10. júla (TASR) - V dnešnom chorvátskom meste Smiljan pri Gospiči sa pred 160 rokmi narodil priekopník elektrotechniky, geniálny americký vynálezca srbského pôvodu Nikola Tesla, ktorý si v USA registroval 112 patentov. Rozšíril poznatky o striedavom prúde a objavil princíp činnosti indukčných motorov. Narodil sa 10. júla 1856.

Tesla študoval na technickej univerzite v Grazi (dnes Rakúsko) a v dnešnej českej Prahe, po smrti otca však štúdiá nedokončil. V Grazi sa oboznámil s tzv. Grammovým dynamom, strojom, ktorý mení mechanickú energiu na elektrickú. Jeho praktická kariéra začala v roku 1881 v Budapešti (dnes Maďarsko), kde opísal myšlienku rotujúceho magnetického poľa. Následne rozvinul svoju teóriu v oblasti striedavého prúdu a zostrojil indukčný motor, ktorý ho neskôr urobil svetoznámym. V roku 1884 odišiel do Spojených štátov amerických so štyrmi centami vo vrecku, odporúčaním pre Thomasa Edisona a niekoľkými modelmi prvých indukčných motorov. V tom čase už ovládal 11 jazykov.

Americké občianstvo získal Tesla v roku 1891. U Edisona sa zaslúžil o mnoho vylepšení motorov a generátorov na jednosmerný prúd. Odišiel od neho, keď Edison odmietol splniť svoje finančné záväzky. Bol to začiatok ich rivality, z ktorej vyšiel víťazne Tesla so svojou obhajobou striedavého prúdu.

Teslove modely indukčných motorov zdokonalili v dielňach Georgea Westinghousa, ktorý kúpil patentové práva na Teslove systémy dynám, transformátorov a motorov. Westinghouse použil Teslove systémy pri osvetľovaní výstavy World's Columbian Exposition konanej v roku 1893 v americkom Chicagu.

V roku 1887 si Tesla v americkom New Yorku postavil laboratórium, kde vykonával celú škálu experimentov - od výskumu elektrickej rezonancie po štúdie rôznych osvetľovacích systémov. Bádal aj v oblasti vysokej frekvencie. Jednou z najdôležitejších Teslových prác bol na konci devätnásteho storočia jeho originálny systém prenášania energie bezdrôtovou anténou.

Napriek veľkým objavom pre ľudstvo Nikola Tesla zomrel opustený 7. januára 1943 v New Yorku v hotelovej izbe vo veku 86 rokov. Jeho obrovské laboratórium záhadne zhorelo, nezachránila sa žiadna dokumentácia a zvyšky boli zrovnané so zemou.

Podľa jedného z najväčších objaviteľov na poli elektrického inžinierstva je pomenovaná jednotka merania magnetickej indukcie – tesla (T). Teslov odkaz môže byť viditeľný v modernej civilizácii všade, kde je použitá elektrina. Popri práci na elektromagnetizme Tesla rôznou mierou prispel k odvetviam ako robotika, balistika, jadrová fyzika a teoretická fyzika.

Jeho socha sa nachádza v blízkosti Niagarských vodopádov. Poctou vynálezcovi bola výstava v galérii Slovenského rozhlasu v Bratislave v júni 2011.