Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia UNESCO a veda

Nová grantová výzva má pomôcť slovenským vedcom k získaniu ERC grantu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Celkovú sumu by mala nadácia rozdeliť medzi šiestich vedcov, ktorí pôsobia v slovenských inštitúciách.

Bratislava 2. decembra (TASR) – Nová grantová výzva Nadácie ESET v celkovej sume 30.000 eur pre slovenských vedcov má zvýšiť ich úspešnosť pri podávaní grantov Európskej rady pre výskum (ERC). Výzva je otvorená do 21. januára 2022 na stránke nadácie. Určená je vedcom pôsobiacim v slovenských inštitúciách vo všetkých vedných oblastiach.

Úspešní žiadatelia o grant získajú ročný personalizovaný mentoringový program, ktorého odborným garantom bude Centrum vedecko-technických informácií SR. Celkovú sumu by mala nadácia rozdeliť medzi šiestich vedcov, ktorí pôsobia v slovenských inštitúciách. "ERC granty predstavujú pre vedcov, a tým pádom aj pre krajiny, príležitosť prehlbovať ich výskum a vývoj. Podporujú príchod inovácií, ktoré spoločnosť posúvajú vpred," povedala správkyňa správnej rady nadácie Lucia Marková.

ERC granty doposiaľ získal iba jeden vedec pôsobiaci na Slovensku. "Pripravený mentoringový program je mimoriadne kvalitný. Vedcom a výskumníkom prinesie poradenstvo na najvyššej úrovni a hĺbkovú pomoc s projektom, ako po formálnej, tak po obsahovej stránke," ozrejmila Zuzana Reptová, ktorá zastáva pozíciu Národného kontaktného bodu pre oblasť ERC v programe Horizont Európa.