Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia UNESCO a veda

Objav pomohol vyriešiť záhadu, ako sa pandám vyvinul falošný palec

Panda Foto: TASR/AP

Ide o najstarší známy nález falošného palca, ktorý súčasnej pande veľkej umožňuje uchopiť a lámať bambusové stonky, píše sa v článku uverejnenom v najnovšom vydaní čaopisu Scientific Reports.

Peking 4. júla (TASR) - Objav fosílie pandy v Číne pomohol výskumníkom vyriešiť záhadu, ako sa tomuto živočíšnemu druhu vyvinul "falošný palec" a stal sa jediným vegetariánom z čeľade medveďovitých. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Skamenelinu starú približne šesť miliónov rokov objavili v provincii Jün-nan v juhozápadnej Číne. Mala aj značne zväčšenú zápästnú kosť nazývanú radiálny sezamoid. Skamenelé pozostatky patria starobylému príbuznému súčasnej pandy zvanému ailurarctos, ktorý žil pred šiestimi až ôsmimi miliónmi rokov.

Ide o najstarší známy nález falošného palca, ktorý súčasnej pande veľkej umožňuje uchopiť a lámať bambusové stonky, píše sa v článku uverejnenom v najnovšom vydaní čaopisu Scientific Reports.

"Panda veľká je... vzácny prípad veľkého mäsožravca s krátkym, mäsožravým tráviacim traktom... ktorý sa stal výlučným bylinožravcom," uvádza Wang Xiaoming, kurátor paleontológie stavovcov v losangeleskom prírodovednom múzeu.

"Falošný palec rodu ailurarctos po prvý raz ukazuje, ako pravdepodobne postupovala evolúcia pánd pri kŕmení sa bambusom," približuje americký prírodovedec.

Falošný palec pandy, ktorý funguje podobne ako palec ľudský, vedci poznajú už asi 100 rokov. Nedostatok skamenených dôkazov o jeho existencii však zanechával nezodpovedané otázky, ako a kedy sa vyvinul ďalší článok, ktorý sa u nijakého iného jedinca z čeľade medveďovitých nevyskytuje.

"Falošný palec veľkej pandy určite nie je práve najelegantnejší a najšikovnejší... ale aj malá hrčka na zápästí môže byť skromným pomocníkom proti vyšmyknutiu sa bambusu z ohnutých prstov,“ napísal Wang.

Objavené fosílie neďaleko mesta Čao-tchung na severe provincie Jün-nan obsahovali falošný palec, ktorý je dlhší, než majú dnešné pandy, ale bez vnútorného zahnutia na konci.

Zahnutý palec a mäsitá podložka okolo neho sa vyvinuli postupom času, pretože palec musel niesť bremeno značnej telesnej hmotnosti, vysvetľuje AFP.

Pandy pred miliónmi rokov vymenili potravu svojich predkov s vysokým obsahom bielkovín za bambus, ktorý má nízky obsah živín. Kŕmia sa ním preto až 15 hodín denne a dospelá panda dokáže za deň skonzumovať až 45 kg bambusu.