Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia UNESCO a veda

Objavili významnú rímsku pevnosť vybudovanú cisárom Caligulom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa vedcov išlo o najsevernejšie situovanú pevnosť rímskej ríše, ktorej účelom bolo udržať v bezpečnej vzdialenosti germánsky kmeň Chaukov.

Amsterdam 28. decembra (TASR) - Archeológovia objavili na holandskom pobreží zvyšky rozsiahlej rímskej pevnosti, o ktorej sa predpokladá, že v roku 43 n. l. zohrala kľúčovú úlohu pri úspešnej invázii Rimanov do Británie. Informuje o tom denník The Guardian.

Pevnosť, ktorá dokázala poňať légiu "niekoľkých tisícok" na boj pripravených vojakov, sa nachádza pri obci Velsen v provincii Noord-Holland. Podľa vedcov išlo o najsevernejšie situovanú pevnosť rímskej ríše, ktorej účelom bolo udržať v bezpečnej vzdialenosti germánsky kmeň Chaukov (Ingaevones u Plinia staršieho).

Opevnený tábor, figurujúci v záznamoch pod latinským názvom Flevum, má rozlohu 11 hektárov. Vybudovať ho dal cisár Caligula v rámci príprav na pokus o dobytie územia Británie zhruba v roku 40 n. l. Dokončil ho a úspešne využil až jeho nástupca cisár Claudius pri invázii v roku 43.

Rimania v priebehu troch rokov obsadili celú Britániu a spravili z nej súčasť svojho impéria. Pevnosť Flevum bola opustená v roku 47 n. l., keď Claudius nariadil všetkým svojim vojakom, aby sa stiahli za rieku Rýn. Rímska nadvláda nad Britániou sa skončila okolo roku 410.

Prvý dôkaz o existencii pevnosti pri Velsene objavili v roku 1945 školáci, ktorí v bývalej nemeckej protitankovej priekope našli úlomky keramiky. Nasledovali desaťročia archeologického výskumu, ale až najnovšie interpretácie zmenili význam tejto historickej lokality.