Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia UNESCO a veda

Viete, čomu sa rovná obsah chemikálií v jednej rybe? Toto zistila veda

Ilustarčná snímka. Foto: TASR/AP

Až v troch štvrtinách skúmaných vzoriek sa nachádzal perfluóroktánsulfonát (PFOS), ktorý patrí medzi najbežnejšie, no zároveň i najškodlivejšie látky z kategórie PFAS.

Paríž 17. januára (TASR) - Konzumácia jednej ryby ulovenej v riekach a jazerách v Spojených štátoch sa obsahom škodlivých látok rovná mesiacu pitia vody kontaminovanej tzv. večnými chemikáliami – perfluórovanými a polyfluórovanými alkylsulfonátmi (PFAS). Vyplýva to z novej štúdie, ktorá bola v utorok zverejnená v odbornom časopise Environmental Research. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Látky PFAS boli prvýkrát vyvinuté v 40. rokoch minulého storočia tak, aby dokázali odolať teplu a vlhkosti. V súčasnosti sa používajú pri výrobe nelepivých panvíc, obalov potravín, rôznych textílií či protipožiarnych pien. Ich "nezničiteľnosť" však znamená, že tieto chemické látky sa postupom času začali nahromaďovať vo vzduchu, pôde, riekach, jazerách, potravinách, pitnej vode a dokonca i v ľudských organizmoch.

Chemikálie PFAS môžu okrem toho spôsobiť vážne zdravotné problémy vrátane poškodenia pečene, vysokej hladiny cholesterolu, nedostatočnej imunitnej odpovede organizmu a viacerých druhov rakoviny. Aktivisti preto opakovane žiadajú, aby bolo používanie PFAS prísnejšie regulované.

Vedci v najnovšej štúdii zameranej na zistenie obsahu PFAS vo voľne žijúcich sladkovodných rybách zanalyzovali v rokoch 2013–15 až 500 vzoriek z amerických riek a jazier. Nameraná mediánová hodnota PFAS v rybách bola pritom 9500 nanogramov na kilogram.

Až v troch štvrtinách skúmaných vzoriek sa nachádzal perfluóroktánsulfonát (PFOS), ktorý patrí medzi najbežnejšie, no zároveň i najškodlivejšie látky z kategórie PFAS. Vo voľne žijúcich sladkovodných rybách sa pritom nachádzalo 278-krát viac PFAS ako v rybách predávaných v obchodoch.

"Výsledky tejto štúdie sú mimoriadne znepokojujúce najmä v súvislosti so znevýhodnenými skupinami obyvateľstva, ktoré ryby konzumujú ako zdroj bielkovín či zo spoločenských alebo náboženských dôvodov," uviedol vedúci štúdie David Andrews. Upozornil tiež na skutočnosť, že voči firmám, ktoré PFAS používajú, nebola doposiaľ vyvodená žiadna zodpovednosť.

Agentúra AFP pripomína, že Dánsko, Holandsko, Nemecko, Nórsko a Švédsko v piatok podali Európskej chemickej agentúre (ECHA) návrh na zákaz používania látok PFAS. Podľa ECHA ide o jeden z najrozsiahlejších návrhov svojho druhu v dejinách EÚ.