Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia UNESCO a veda

Ocenili víťazov súťaže Cena za transfer technológií na Slovensku

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Vedci a výskumníci boli oceňovaní v troch kategóriách Inovácia, Inovátor a Počin v oblasti transferu technológií.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Víťazi desiateho ročníka súťaže Cena za transfer technológií na Slovensku si prevzali svoje ocenenia. Vedci a výskumníci boli oceňovaní v troch kategóriách Inovácia, Inovátor a Počin v oblasti transferu technológií. TASR o tom informovali z odboru komunikácie ministerstva školstva.

V kategórii Inovácia odborná porota vybrala Univerzitu Komenského v Bratislave a Výskumný ústav veterinárneho lekárstva v Brne s projektom nanoformulácie zlata pre terapiu zápalových a degeneratívnych ochorení kostí, kĺbov a chrupaviek. "Vďaka tomu sa pacienti už nemusia obávať výrazného toxického vplyvu doterajšej liečby na pečeň či obličky. Liečivo je možné spracovať štandardne ako tablety, kapsuly, prášky či roztoky," vysvetlil rezort. Inovácia tiež môže pomôcť pri liečbe reumatoidnej artritídy.

Kategóriu Inovátor vyhral kolektív z Ústavu materiálov a mechaniky strojov a Centra pre využitie pokročilých materiálov Slovenskej akadémie vied za kompozitné materiály využiteľné v rôznych priemyselných odvetviach. "Konkrétne štyri inovácie v podobe rôznych kompozitných materiálov môžu nájsť svoje využitie v biomedicíne, doprave, energetike či dokonca vesmírnom výskume," priblížilo ministerstvo.

Ústav molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied zvíťazil s Medovým laboratóriom v kategórii Počin v oblasti transferu technológií. "Projekt prehlbuje poznanie o kvalite a biologických vlastnostiach medu u odborníkov i laikov. Vykonávajú sa tu rôzne testy aj vzdelávacia činnosť. Medové vzorky testovaním získajú etikety, respektíve známky kvality, a to podľa úrovne ich antibakteriálnej aktivity," ozrejmil rezort.