Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia UNESCO a veda

Očkovaniu proti COVID-19 sa podrobili aj ruskí kozmonauti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako prví sa v Hviezdnom Mestečku pri Moskve dali zaočkovať kozmonauti Oleg Artemiev a Nikolaj Čub a niekoľkí zamestnanci výcvikového centra, ktorí s kozmonautmi prichádzajú do priameho kontaktu.

Moskva 19. decembra (TASR) - Proti infekčnej chorobe COVID-19 sa v piatok dali zaočkovať aj dvaja ruskí kozmonauti a pracovníci centra prípravy posádok kozmických lodí. S odvolaním sa na Ruskú vesmírnu agentúru Roskosmos o tom v piatok informovala agentúra Interfax.

Ako prví sa v Hviezdnom Mestečku pri Moskve dali zaočkovať kozmonauti Oleg Artemiev a Nikolaj Čub a niekoľkí zamestnanci výcvikového centra, ktorí s kozmonautmi prichádzajú do priameho kontaktu.

O tri týždne ich všetkých čaká očkovanie druhou dávkou vakcíny. Dovtedy budú lekári u zaočkovaných monitorovať ich zdravotný stav.

Artemiev uviedol, že "očkovanie je potrebné" a "niet sa čoho báť". Podľa neho je "COVID-19 strašná choroba". Dodal, že sa ňou nakazilo mnoho jeho priateľov a časť z nich mala veľmi vážny priebeh ochorenia.

Šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin pred týždňom informoval, že počas pandémie bolo u zamestnancov "vesmírneho priemyslu" zistených viac ako 13.000 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Podľahlo jej 78 ľudí, medzi nimi aj generálny dizajnér korporácie Energija a jeden z tvorcov Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), Jevgenij Mikrin.

Korporácia Roskosmos predtým informovala, že v jej spoločnostiach po celom Rusku pracuje viac ako 200.000 ľudí.

V súvislosti s pandémiou vyvolanou koronavírusom SARS-CoV-2 platili v príprave na vysielanie posádok na ISS zvýšené bezpečnostné opatrenia. Kozmonauti a astronauti boli takmer úplne izolovaní od svojho okolia, personál pozemných služieb, ktorý s nimi pracoval, bol neustále pod dohľadom lekárov a zdravotníkov.

Posádka štartovala do vesmíru bez tradičných rozlúčok s príbuznými a priateľmi. Obmedzený bol aj prístup novinárov a tlačové konferencie s posádkami ISS sa konali on-line.