Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia UNESCO a veda

Z kozmodrómu Kourou odštartovala raketa s ďalekohľadom Jamesa Webba

Na snímke historický štart nosnej rakety Ariane 5, ktorá do vesmíru vynesie ďalekohľad Jamesa Webba z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane v sobotu 25. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Projekt je výsledkom viac ako 25 rokov trvajúceho úsilia.

Kourou 25. decembra (TASR) - Nosná raketa Ariane 5, ktorá má na palube vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba, odštartovala v sobotu z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane. Informovala o tom agentúra AP.

Na teleskope pracovali tisícky ľudí. Štart tohto prístroja, ktorý má nahradiť známy Hubblov vesmírny ďalekohľad, vedci v stredu pre nepriaznivé počasie posunuli na 25. decembra.
Nosná raketa Ariane 5, ktorá do vesmíru vynesie ďalekohľad Jamesa Webba, je pripravená na rampe pred historickým štartom z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane vo štvrtok 23. decembra 2021, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba je spoločným projektom amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a Kanadskej vesmírnej agentúry (CSA). Ďalekohľad nesie meno Jamesa E. Webba, ktorý bol riaditeľom NASA v čase vrcholiacich vesmírnych pretekov v 60. rokoch minulého storočia-

Teleskop bude umiestnený vo vzdialenosti približne 1,5 milióna kilometrov od Zeme. Vedci dúfajú, že tento prístroj pomôže odhaliť ako vesmír vyzeral pri svojom zrode pred takmer 14 miliardami rokov.